“Kunst op de tast”

Scheveningen, 13 mei 2019, 13.00 – 17.00 uur

Op maandag 13 mei organiseren Mikxs en museum Beelden aan Zee een event voor Usher lotgenoten. Op deze middag opent het museum speciaal voor jullie zijn deuren. We hebben een mooi programma samengesteld waarbij de beleving van kunst centraal zal staan.

Aan het begin van de middag maakt u kennis met George Kabel, een kunstenaar met Usher. We zullen de documentaire over hem bekijken die eind vorig jaar in première ging en inmiddels ook al een prijs heeft gewonnen. Tevens is er gelegenheid om hem vragen te stellen. Tijdens de tweede helft van de middag krijgen jullie een rondleiding door de tentoonstelling “Carel Visser: GENESIS” en gaan aan de slag met klei tijdens een korte workshop.

De middag duurt van 13.00 tot 17.00 uur.

Kosten voor dit event zijn 10 euro per persoon. (Er geldt geen korting voor de begeleiders)

Aanmelden kan tot 6 mei 2019 door een mail te sturen aan event@mikxs.nl.

Er is een beperkt aantal plekken dus meld je snel aan.

Bij de aanmelding vernemen we het graag als we ergens rekening mee moeten houden. Denk hierbij aan het gebruik van een rolstoel, geleidehond of wellicht de behoefte aan een schrijftolk. Als we jullie wensen kennen, kunnen we hier rekening mee houden.

Ontmoeten we jullie op 13 mei bij museum Beelden aan Zee?

Wij kijken er in ieder geval naar uit!

Het programma:

  • 12.30 – 13.00 uur inloop
  • 13.00 – 13.30 uur start programma met filmvertoning “Een gevoel van Zwart”
  • 13.30 – 14.00 uur Gesprek met George Kabel met gelegenheid tot het stellen van vragen
  • 14.00 – 14.50 uur 1e ronde Rondleiding of workshop
  • 14.50 – 15.10 uur koffie- en theepauze
  • 15.10 – 16.00 uur 2e ronde Rondleiding of workshop
  • 16.00 – 17.00 uur gelegenheid tot napraten onder het genot van een drankje

Over de film:

Het verhaal van George Kabel is het verhaal van het overwinnen van een grote tegenslag, het opnieuw betekenis geven aan het leven waarin eerst zijn zicht verdween en hij nu ook volledige doof wordt. We zien George aan het werk in zijn atelier, bezoekers rondleidend bij zijn werk in het van Abbemuseum en als hoofdgast tijdens de workshop Voel en zie in Rotterdam.

De film zal worden vertoont met audiodescriptie en Nederlandse ondertiteling.


Over de tentoonstelling:

Carel Visser (1928 – 2015) is een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de twintigste eeuw. In zijn werk komen bepaalde ordeningsprincipes telkens terug: symmetrie, herhaling, stapeling, rotatie, enz. Zijn oeuvre kenmerkt zich door de natuurthematiek. Visser gebruikte naast ijzer en brons ook materialen als leer, schelpen en veren. De tentoonstelling  ‘Carel Visser: GENESIS’ geeft een overzicht van het werk dat Visser over een periode van meer dan 60 jaar heeft gemaakt. De titel verwijst naar het ontstaansproces van kunst en naar het Bijbelse Scheppingsverhaal. Een aantal van de bronzen en ijzeren beelden mogen worden aangeraakt.

Over de Workshop:

De workshop Voel en zie is bedoeld om kennis te maken met het beleven van kunst zonder het te kunnen zien. Door zelf aan de slag te gaan met klei wordt gevoel omgezet in iets tastbaars. U zult ervaren hoe moeilijk het is om de vingers het werk te laten doen waar normaal de ogen worden ingezet.