Keuzes maken

Welke museumstukken ga je aan een blinde of slechtziende laten zien als je een rondleiding voor hen organiseert in je museum. Dat is de vraag die wij ons vandaag hebben gesteld toen we door Museum Boijmans heen liepen. We hebben vandaag een eerste selectie gemaakt voor het nieuwe programma voor blinden en slechtzienden dat we volgend jaar gaan lanceren naar aanleiding van het project Oren en Ogen tekort. Opeens kijk je op een hele andere manier naar alles wat er te zien is. Vanuit de pilotgroep hadden we een aantal raken tips meegekregen waardoor we een aantal werken al konden uitsluiten:

  • Een museumstuk moet op ooghoogte hangen
  • Verstoring door omgevingsgeluiden is niet prettig

Maar dan blijven er nog zoveel werken over. Dus hebben we ons geconcentreerd op topstukken uit de collectie van Boijmans. Bosch, Appel, van Rijn, Van Gogh, Kandinsky, Dali; ze hangen er allemaal en we zouden ze allemaal wel willen gebruiken. Wandelend langs de mooiste exemplaren slaat de creatieve geest op hol. Waar kun je muziek bij gebruiken, hoe kunnen we kleuren uitleggen, kunnen we 3D vormen laten maken zodat ze de vorm kunnen voelen, welke materialen worden er gebruikt en kunnen we die laten voelen en ruiken. Genoeg mogelijkheden te verzinnen en niets is te gek, bij de brainstorm dan, later gaan we wel kijken of het haalbaar of betaalbaar is.

Een ruime keuze aan werken hebben we uitgezocht. Het idee is om een aantal verschillende rondleidingen te kunnen maken met verschillende onderwerpen. Zo kunnen we bezoekers meerdere keren ontvangen en ze steeds weer iets anders laten zien. Nu kan het uitwerken gaan beginnen, wat mij betreft een van de leukste onderdelen van het project. En het resultaat zal in de lente van 2018 worden gelanceerd. De eerste indruk? Het beloofd een mooi geheel te worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.