Kunst op de tast

Wat als je niet kunt zien maar toch kunst wilt ervaren? In een museum zien ze je al aankomen, voelen hoe dat fragiele stukje stof van de cape van Koning Willem III nou eigenlijk aanvoelt. En dat je een schilderij betast om te voelen  hoe groot het is en hoe verfijnd de lijst voelt hoewel je dan nog steeds niet hoe het eruit ziet.

Kunst is niet erg toegankelijk voor blinden en slechtzienden en er worden zelfs discussies gevoerd waarom ze dat zouden willen. Maar kunst is er toch voor iedereen? Het is een stuk van onze identiteit en het maakt deel uit van onze rijke historie.

Maar hoe maak je die kunst toegankelijk zodat ook blinden en slechtzienden ervan kunnen genieten? Hoe fijn zou het zijn als je als blinde kan vertellen over de Nachtwacht, die je hebt gezien. Of dat je mee kan praten over die heel bijzondere tentoonstelling in de Kunsthal van James Bond. Wanneer wij het mogelijk maken voor blinden om deel te nemen aan de wereld van kunst, verrijken we hun wereld en sociale contacten met de zienden want ze kunnen er immers over meepraten.

Het museum toegankelijk maken voor gehandicapten is in opmars met de acceptatie van het Verdrag voor toegankelijkheid van openbare gebouwen voor gehandicapten. Stapje voor stapje komen er steeds meer rondleidingen op maat maar. Deze zijn echter nog maar beperkt beschikbaar. Het van Goghmuseum geeft één keer per maand een speciale rondleiding waarbij onder anderen een 3D-print van een van de schilderijen van Van Gogh kan worden betast. De streken van de kwast en de dikke klodders verf worden voelbaar zonder dat er ook maar iets beschadigt aan het originele doek. Een mooie ervaring vertelde een blinden mij, want hij had het gevoel dat hij de emoties van de schilder beleefde en zich kon verplaatsen in hem. Maar wat er op het schilderij afgebeeld was, daar had hij geen idee van, daar was het veel te druk voor.

Navraag vertelt ons dat de 3D-print in beginsel ook helemaal niet bedacht was voor dit doel. Door het maken van 3D-prints is het mogelijk om veel betere replica’s te maken van de schilderijen, omdat het niet plat is. Dat daarmee het schilderij ook toegankelijk werd om te betasten was een mooie bijkomstigheid. Een goed initiatief , maar kan het beter? Door je te verplaatsen in de blinden, met hen te spreken en hen hun verhaal te laten doen, krijg je de ware wens boven tafel over hoe zij de kunst zouden willen ervaren. Als je die wens om kunt zetten in werkelijkheid dan denk ik dat je pas echt kunt zeggen, ik heb kunst tastbaar gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.