Op de tast in Maassluis zit er op!

Wat als je weinig tot niets kunt zien of niets kunt horen? Dan ben je afhankelijk van de zintuigen die wél voor je werken. Al snel ga je dan op de tast door het leven…

Beleven is voor iedereen

Maar op de tast is zo veel meer dan alleen aftasten. Écht op de tast is beleven, aanvoelen, interpreteren en verwerken. Op een manier die voor jou het beste werkt.

Tijdens Op de tast in het douanehuisje namen we bezoekers de hele maand november 2020 mee door kunst- en cultuurbeleving voor, door en met doven, slechthorenden, blinden en slechtzienden. Want wij maken kunst en cultuur in Nederland graag toegankelijk!

Het was een fanTASTisch belevenis!

Ondanks de tussentijdse lockdown van musea begin november, kunnen we terugkijken op een mooie editie van Op de tast in Maassluis! In totaal konden bezoekers 6 dagen lang komen genieten van de kunstbeleving voor mensen met een visuele beperking. En dat werd massaal gedaan. We hebben 6 fanTASTische dagen beleefd!

360 beeld in het douanehuisje in Maassluis.
360-graden beeld gemaakt vanaf de entree van het douanehuisje.

Een greep uit de reacties

Veel bezoekers kwamen binnen zonder te weten wat zij konden verwachten en gingen stuk voor stuk weer naar buiten met een vernieuwde blik. De reacties waren hartverwarmend!

Een aantal van deze mooie reacties van bezoekers willen wij graag met je delen, want o wat was men verwonderd!

“Wat een geweldig initiatief. het is een eye-opener voor velen!”

“Goed om te ‘zien’, waardeer je het zicht wat je zelf hebt!”

“Wat een fantastisch initiatief. Erg genoten van het enthousiasme om e.e.a. over het voetlicht te brengen. Hartelijk dank.”

“Het is fijn om deze bijzondere tentoonstelling te zien, te horen en te voelen!” 

En zelfs de jeugd (12 jaar oud) raakte geïnspireerd…
“Erg leuk om te proberen hoe het is om blind of slechtziend te zijn (niet voor de mensen die slechtziend of blind zijn, dat lijkt me moeilijk). Ook leuk om langs te gaan als je slechtziend bent.

Beleving en bewustwording komen samen

Het was mooi om te zien wat de tentoonstelling betekende voor mensen met een visuele beperking en wat het teweeg bracht bij de mensen die gewoon konden zien. Zeker bij “het theater” waar iedereen even alleen “op de tast” kon! Het ontdekken van het beeld van George Kabel met de handen heeft heel wat losgemaakt bij alle bezoekers.

In de media

Klik op de afbeelding om te bekijken.
Klik op de afbeelding voor de video.

De eerste dag bracht WOS, het lokale nieuwsplatform, ons een bezoekje en plaatste een mooi interview op de website!

Ook in de podcast van Horizon Magazine op Solutions Radio besteedde aandacht aan Op de tast in Maasluis! We werden op de eerste dag van opening geïnterviewd en moesten daarna twee weken dicht. Dat was best bijzonder natuurlijk… Klik hier om naar de podcast te gaan!

Onze partner voor de handige podcatchers tijdens de tentoonstelling, Guide-ID, kwam ook nog even mooie opnames maken! Het resultaat daarvan houd je nog van ons tegoed!

https://mikxs.nl/op-de-tast-door-maassluis/
Opnames Guide-ID

Blijf je met ons in contact?

Hoewel ‘Op de tast in Maassluis’ nu gesloten is, gaat ons werk gewoon door! 

Naast deze tentoonstelling gericht op bewustwording werken we namelijk ook aan mooie andere initiatieven vanuit onze stichting Oren en Ogen Tekort. Zo organiseren we workshops, trainingen, stadswandelingen én werken we aan de bewustwording binnen musea!

We zouden het dan ook super vinden als je met ons in contact blijft. Blijf ons volgen via Facebook en Twitter en meld je ook zeker aan voor onze gratis nieuwsbrief via “Oren en Ogen Tekort”. Hopelijk treffen we elkaar binnenkort opnieuw en wie weet welke bijzondere beleving we dan te bieden hebben…