Blind door diabetes

Soms lees je van die verhalen die zo onwerkelijk lijken, je kunt je er zo weinig bij voorstellen. Totdat je het achterliggende verhaal leest en je beseft dat het iedereen kan overkomen. Dat diabetes gevolgen kan hebben voor je ogen bijvoorbeeld. Het is al jaren bekend maar som heb je een extreem verhaal nodig om even wakker geschud te worden.

Zo trok de volgende kop mijn aandacht toen die voorbij kwam om twitter: “Mama kan eigen baby’tje niet zien omdat ze blind werd tijdens haar zwangerschap”. Het verhaal over de Britse Leah Fisher bewijst maar weer dat er niet te lichtzinnig over de effecten van diabetes moet worden gedacht. Wie had ooit gedacht dat het nonchalant omgaan met je medicatie in je tienerjaren, gevolgen zou kunnen hebben als je in de dertig bent? Bij Leah gebeurde het. Toen ze zwanger raakte van haar eerste, begonnen de problemen al na enkele weken. Haar zicht verslechterde en haar wereld werd steeds. Na onderzoek bleek dat de adertjes in haar ogen waren gaan lekken en ze schade had opgelopen aan haar netvlies door te hoge bloedsuikerwaarden en zwellingen. Uiteindelijk met zo ver strekkende gevolgen dat ze de zwangerschap twee maanden te vroeg moesten afbreken zodat Leah aan haar kuur kon beginnen in de hoop een deel van haar zicht terug te krijgen.

Daar zit je dan als kersverse moeder. Vele kunnen hun ogen niet van hun kind afhouden. Uren kunnen ze staren naar dat kleine wonder dat ze op de wereld hebben gezet, maar Leah niet. Ze had nooit gedacht dat de nonchalante manier waarop ze met haar medicatie was omgegaan in haar tienerjaren, zo ver strekkende gevolgen kan hebben. Je bent een tiener en wilt normaal zijn, medicatie past daar echt niet bij! Maar ouders wees dus alert en help kinderen om zich te realiseren wat de gevolgen op latere leeftijd kunnen zijn. Wellicht is het verhaal van Leah nog wel een ver van je bed show voor een tiener, maar wie weet helpt het in hun besef dat medicatie niet voor niets wordt voorgeschreven. Laat het niet voor niets zijn dat het verhaal van Leah wordt gedeeld.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.