Blind door je eigen museum

Afgelopen zaterdag was het zover. De eerste trainingsdag voor de 7 museumdocenten van het Museum Boijmans Van Beuningen. Niet alleen voor de museumgidsen was het een bijzondere dag, maar ook voor ons zelf. Voor het eerst mochten wij de training geven en dan is het altijd maar de vraag of alles wel zo loopt als je wilt. Natuurlijk duurde het voorstelrondje langer dan we hadden bedacht, maar duurt het dat niet eigenlijk altijd. De theorie hebben we ondersteunt met wat filmpjes van het van Abbemuseum en de Braille liga. Daarnaast hebben we dankbaar gebruik gemaakt van het boek MIJN geZICHT waarin heel mooi in beeld is gebracht wat verschillende oogaandoeningen met het zicht van de persoon doen.

Of het nu de afwisseling was van de verschillende materialen of het enthousiasme van de museumdocenten, weten we niet, maar de theorie liet al een hele goede indruk achter bij de museumdocenten. Het blijkt maar weer hoe weinig er eigenlijk bekend is bij ziende mensen over de verschillende soorten aandoeningen en hoeveel dat er eigenlijk zijn. De filmpjes en het boek brachten al een hoop duidelijkheid. Het zelf beleven was de echte eye-opener.

Gewapend met simulatiebrillen zijn we vervolgens het museum in gegaan om zelf te ervaren hoe het is om als blinde of slechtziende door het museum te lopen. Om het echt goed te kunnen beleven moest het visuele geheugen worden uitgeschakeld. Dat is niet eenvoudig als je al jaren werkt in het museum en precies weet waar welke schilderijen hangen. Gelukkig was de trap een hele ervaring. We hebben gevraagd deze allemaal te beklimmen met de ogen dicht. Het einde van de trapleuning correspondeert namelijk niet met de laatste tree, en dat merk je pas als je er met je ogen dicht op loopt.

Kunst bekijken bleek opeens niet meer zo makkelijk. Als je met je neus op een schilderij staat maar koker visie hebt, dan duurt het wel even voordat je alles voor jezelf in beeld hebt gebracht. Met flink wat passen achteruit kun je toch het hele schilderij zien, dat is goed om je te realiseren. En zo hebben we de museumdocenten natuurlijk nog meer tips gegeven en laten ervaren wat er wel en niet helpt. Volgende week gaan we daar nog een stapje in door. We kijken er nu al naar uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.