De wind door je haren

De zon schijnt, er staat geen zuchtje wind en alle bomen staan in bloei; een prachtige dag voor een ritje op de fiets. Een tocht die je niet alleen beleeft door je ogen te gebruiken maar ook door te voelen , te horen en te ruiken.  Een vers bemest boerenland dat je ruikt nog voordat je het ziet en een vogel die je hoort voordat je hem hoog in de lucht gespot hebt. Je overige zintuigen vertellen je veel meer dan dat je ogen doen. Een mooie gelegenheid voor een blinde om de natuur te ontdekken is op de fiets, maar wel een tandem dan. De uitvinding van deze tweepersoons fiets is een uitkomst voor blinden en gehandicapten die zich niet zelfstandig kunnen voortbewegen.

Een ritje op de fiets met z’n tweeën is niet alleen gezellig. Samen tegen de wind in trappen en de heuvel op klimmen, is de lasten met elkaar delen. En waar de voorste de ogen is, kan de achterste de oren spitsen om te horen wat er te zien is. Wij realiseren ons niet dat zij de omgeving beter herkennen dan we verwachten. Een sterke wind van rechts betekent dat er een open vlakte ligt, anders zouden bomen of huizen de wind tegen houden. Het ruisen van bomen verraadt dat ze er staan en ook water is te horen, of te ruiken als het al wat langer stil staat. Op deze manier kunnen blinden zich oriënteren tijdens de fietstocht. Zo kan een blinde toch de gids zijn tijdens een tochtje op de fiets. Natuurlijk moet de route dan vaker worden gereden, maar hoe vaak rijden we zelf niet dezelfde route op weg naar ons werk of voor een bezoek aan vrienden of kennissen.

Het feit dat er fietsmaatjes zijn voor blinden verrijkt niet alleen hun wereld, maar ook de wereld van de zienden. Blinden zorgen dat we dingen zoeken en vinden die we anders niet hadden gevonden. De specht die je wel hoort maar niet kan vinden; zij luisteren goed waar het geluid vandaan komt en helpen je hem te vinden. Terwijl jij druk bezig bent met de laag hangende zon die in je ogen schijnt, horen zij de auto van achteren naderen. Een verrijking voor iedereen en nog goed voor de conditie ook want bij tegenwind zit je natuurlijk wel voorop om de wind te vangen. Je moet er iets voor overhebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.