Airborne museum

Bezoek door Maaike Jacobs

Het Airborne Museum; Wat een beleving, heel indrukwekkend.

Gezien ik ruim 10 jaar geleden in het mooie Velp bij Arnhem ben komen wonen, werd het weleens tijd om me in de rijke geschiedenis van de stad en zijn omgeving te verdiepen; Zoals ‘De Slag om Arnhem Operatie Market Garden’. Het Airborne Museum biedt hierin een compleet overzicht van alle gebeurtenissen. Tevens hoorde ik van een vriendin dat er in het Airborne Museum een experience te doen is, en dat deze ook vast toegankelijk is voor onze doelgroep. Jas aan en gaan!

Het Airborne Museum is gevestigd op Landgoed Hartenstein in Oosterbeek. Het prachtige landhuis staat een paar 100 meter van de bushalte. De bereikbaarheid is vanaf station Arnhem Centraal prima. Wel stopt de bus naar het museum op de binnen platformen van het station. Dit stukje van het station is helaas niet heel overzichtelijk en de bussen rijden meteen voor je langs. Iets om even rekening mee te houden als je erheen gaat.

Via de grote monumententuin kom je bij het landhuis. In deze monumententuin start een wandelroute genaamd perimeterroute. Deze route van 8 km neemt je mee langs de plekken van grote slagen, klein leed en moedige acties, langs oude landgoederen, voormalige noodhospitalen en nog steeds zichtbare sporen van de oorlog. Deze staat op mijn lijstje om nog te lopen. Zeker omdat er ook stukken door het hondenlosloopgebied gaan waardoor hij wel extra leuk is om met de geleidehond te ondernemen.

Op etage -1 bevindt zich de tijdelijke expositie gevlucht om te vechten. Het ging over de Joden die uit Duitsland gevlucht waren en die zich bij het Britse leger aansloten om te vechten tegen de Duitsers. Hier was een aantal mensen hun levensverhaal te volgen. Ook hier met audiotour, ondanks dat deze expo tijdelijk is. Wel miste de audio het verband met deze plek, dit werd wel vermeld op de borden.