Airborne museum
Bezoek door Maaike Jacobs
Het Airborne Museum; Wat een beleving, heel indrukwekkend.
Gezien ik ruim 10 jaar geleden in het mooie Velp bij Arnhem ben komen wonen, werd het weleens tijd om me in de rijke geschiedenis van de stad en zijn omgeving te verdiepen; Zoals ‘De Slag om Arnhem Operatie Market Garden’. Het Airborne Museum biedt hierin een compleet overzicht van alle gebeurtenissen. Tevens hoorde ik van een vriendin dat er in het Airborne Museum een experience te doen is, en dat deze ook vast toegankelijk is voor onze doelgroep. Jas aan en gaan!
Het Airborne Museum is gevestigd op Landgoed Hartenstein in Oosterbeek. Het prachtige landhuis staat een paar 100 meter van de bushalte. De bereikbaarheid is vanaf station Arnhem Centraal prima. Wel stopt de bus naar het museum op de binnen platformen van het station. Dit stukje van het station is helaas niet heel overzichtelijk en de bussen rijden meteen voor je langs. Iets om even rekening mee te houden als je erheen gaat.
Via de grote monumententuin kom je bij het landhuis. In deze monumententuin start een wandelroute genaamd perimeterroute. Deze route van 8 km neemt je mee langs de plekken van grote slagen, klein leed en moedige acties, langs oude landgoederen, voormalige noodhospitalen en nog steeds zichtbare sporen van de oorlog. Deze staat op mijn lijstje om nog te lopen. Zeker omdat er ook stukken door het hondenlosloopgebied gaan waardoor hij wel extra leuk is om met de geleidehond te ondernemen.
Bij binnenkomst in dit prachtige landhuis werden we zeer gastvrij ontvangen. We kregen uitleg over de audiotour. De audiotour is een kastje ter grootte van een telefoon die je bij een aantal scanpunten kan activeren. Je hoort dan een piepje en het verhaal wordt gestart. Ik vond deze kastjes om te scannen wel lastig te vinden. Verder werd ons verteld waar we alle faciliteiten konden vinden.
Er zijn 5 etages die zowel met lift als met de trap te bereiken zijn. Op twee etages zijn museumstukken, filmbeelden en ervaringsverhalen over Landgoed Hartenstein en zijn rol in de oorlog tentoongesteld. Er zijn een aantal voorwerpen die je mag aanraken. De film en video beelden waren niet overal voor mij even goed te volgen en had ik heel graag audiodescriptie gehad. Gelukkig had ik een vriendin bij me die opgegroeid is in Oosterbeek en met behulp van de landkaarten die daar waren, mij toch het gebied van de slag om Arnhem, de perimeter, en andere gebeurtenis kon aanwijzen.
In een van de zalen wordt de chaos die ontstond door de bezetting getoond. Stiekem hebben wij wel moeten lachen want op het moment dat de audiotour begon over dat de ruimte centraal stond voor de chaos, was er net een klas met jongeren binnengekomen die letterlijk voor chaos zorgde. Er is op deze etage ook een herdenkingsruimte. Hier kunnen nabestaanden hun geliefde herdenken die op deze plek zijn omgekomen. Het is een mooi eerbetoon en de ruimte hangt vol met lijstjes met daarin foto’s, namen en hun insignes. Heel indrukwekkend dat alle muren vol hangen en er zelfs nog een middenzuil is die vol hangt. Het deed mij heel erg beseffen hoeveel mensen zich in hebben gezet voor dit strategisch stukje Nederland en dit natuurlijk maar een kleine fractie is van alle oorlogsellende. Helaas was niet duidelijk aangegeven dat dit de herdenkingsruimte was. En ik zou ik niet zijn, als ik daar dan op de middenzuil wil kijken en tot de conclusie kom, dat een halve meter voor de zuil een glazen wand zit. Waar ik dan ook letterlijk met mijn neus tegen het glas liep. Ja, die stok hè. Dus wij moesten lachen maar kwamen er achter door op de zuil te kijken dat dit dus een eerbetoon was. Oeps, gelukkig waren we alleen daar.
Op etage -1 bevindt zich de tijdelijke expositie gevlucht om te vechten. Het ging over de Joden die uit Duitsland gevlucht waren en die zich bij het Britse leger aansloten om te vechten tegen de Duitsers. Hier was een aantal mensen hun levensverhaal te volgen. Ook hier met audiotour, ondanks dat deze expo tijdelijk is. Wel miste de audio het verband met deze plek, dit werd wel vermeld op de borden.
Dan de Experience helemaal beneden in de kelder. Dit was wat ik heel graag wilde meemaken. Als je binnenkomt sta je in een paraglider die op missie gaat. Een nagemaakte cockpit met filmbeelden die het opstijgen en landen op de hei nabootst. Uit het vliegtuig kom je op de hei; de geluiden van tjilpende vogeltjes en daarnaast schoten van vliegtuigen is zo wrang. Het pad vervolgt zich het donker in en dan kom je in de chaos van bezet Arnhem terecht. Wat hebben ze dit schitterend realistisch nagemaakt. Ik baalde oprecht een beetje dat ik veel details niet meekreeg. Wel was het bijzonder dat ik in het voordeel was met mijn stok waar mensen overvallen werden door het donker en de geluiden. Het niet makkelijk kunnen oriënteren. Ik was toch wat minder van de leg. Het blijft wel een heftige ervaring en ik weet ook niet of het heel verstandig is deze ervaring te doen met geleidehond. De schoten, de dreiging, het is wel echt voelbaar en intens.
Wij hebben het echt als een heel mooi en bijzonder museum ervaren. Ik kan het mensen zeker aanraden om eens te bezoeken.
Maaike Jacobs