Beelden aan Zee
Rondleiding Per Abrahams
Door Francis Ter Horst
Het is nog vroeg als de Valys mij komt halen om naar Scheveningen te gaan. Vanmorgen staat een bezoek aan het museum Beelden aan Zee op de planning. Vandaag is er een speciale rondleiding voor mensen met een visuele beperking. Ik ben erg nieuwsgierig wat dit voel bezoek aan het museum zal brengen.
Als de Valys me afzet zit mijn vriendin al buiten bij de ingang te wachten. Gelukkig maar want alleen had ik de ingang nooit gevonden en mijn chauffeur was ook niet helemaal zeker of we wel goed zaten. ‘Er zwaait een mevrouw naar ons dus ik denk dat je hier moet zijn’ grapt hij.
Binnen laten we onze museumkaart bij de kassa scannen en kopen we een kaartje voor de speciale rondleiding. Vervolgens worden we door onze gids Anneke welkom geheten en naar het terras gebracht waar we nog even kunnen genieten van een kopje thee tot de groep compleet is. Uiteindelijk zijn we met een klein gezelschap, drie mensen met een visuele beperking, vier begeleiders en de gids. Ik had het drukker verwacht. Persoonlijk vind ik het dan toch jammer dat er een lage opkomst uit de doelgroep is als een museum een voel toer organiseert. Maar tegelijk is het ook wel fijn dat we maar met een klein groepje zijn. Maakt het voor mij wel overzichtelijker.
Na een introductie van Anneke over het ontstaan van het museum op het terras gaan we naar binnen. De eerste stop is de maquette van het museum. Deze is bij de opening onthult door koningin Beatrix. Hoe mooi dat nu zoveel jaren later dit van meerwaarde is als je een duidelijker beeld wilt krijgen hoe het museum eruit ziet. Doordat er veel onder de grond is kost het wel de nodige uitleg om het gebouw goed te begrijpen. De gids bleef onze handen vast houden en ze over de maquette leiden wat voor mij wel even schakelen was. Ik ben er nooit zo een fan van als mensen mij zomaar vast pakken en dan ook nog eens vast blijven houden. Het gaf ook nog wat verwarring dat terwijl ze vertelde de hand van 1 van ons rond liet gaan. Maar ook mijn hand vast bleef houden op een vaste plek. Puntje van aandacht voor de gids om dit een volgend keer anders te doen.
Toen we een duidelijk beeld hadden van hoe het museum er uit ziet en hoe het in de duinen ligt zijn we verder gegaan naar het gips atelier. Hier konden we aan een tafel zitten en werd het proces van brons gieten uitgelegd. Met verschillende mallen die we konden bevoelen werd het uiteindelijk duidelijk hoe ingewikkeld dit proces verloopt. Ook waren er verschillende soorten hout om te voelen. Wat een verschil in gewicht en structuur. Nooit gerealiseerd dat daar zo veel verschil in zit.
Hier konden we ook kiezen voor latex handschoenen of katoenen handschoenen want het voelen met blote handen was vanaf nu afgelopen.
We liepen verder naar de kelder van het paviljoentje waar het museum onder ligt. Gelijk een hele andere akoestiek door de gewelven hier.
Hier staat de tentoonstelling van Per Abrahams. Dit is de tentoonstelling van beelden die we vandaag gaan bezoeken. Fijn dat de keuze is gemaakt om maar een gedeelte van het museum te bezoeken en tijd te besteden aan een specifieke kunstenaar. We kregen een uitgebreide uitleg over zijn werk en gedachten achter zijn werk en daarna konden we verschillende beelden voelen. Ik ga niet teveel verklappen voor diegene die zelf ook nog eens de toer willen boeken. Best spannend want sommige wiebelde een beetje op hun voetstuk. Helaas ben ik ook niet zo lang en kon dus niet de gehele werken voelen omdat het soms te hoog was. Een trapje was handig geweest, haha.
Ik heb genoten van deze rondleiding. Heerlijk om een gids vol passie en overgave te horen vertellen over de kunstwerken. Met elkaar te filosoferen over wat hij voor gedachten had bij deze werken en natuurlijk de combinatie met het voelen maakt dat ik een compleet beeld krijg.
Museum beelden aan zee organiseert met regelmatig dit soort rondleidingen. Wat mij betreft zeker een aanrader. Combineer het met een heerlijke strandwandeling. Voor mij in ieder geval een geweldig dagje uit.