Escher in het Paleis

Steeds meer musea in Nederland gaan aan de slag met de toegankelijkheid van de collectie voor blinden en slechtzienden. Mooie initiatieven die wij omarmen. Soms door er alleen aandacht aan te geven in de sociale media. Maar soms krijgen we de gelegenheid om er een steentje aan bij te dragen. Zo ook bij de het Escher museum in het paleis in Den Haag. Op 13 november hebben we samen met Dedicon een training mogen geven aan de museumgidsen.

Aan de slag met elkaar

Met de simulatiebrillen hebben we hen zelf door het museum laten lopen om te ervaren waar de doelgroep tegenaan loopt, hoe storend de omgevingsgeluiden kunnen zijn als je naar een verhaal probeert te luisteren. Door ze blind tactiele tekeningen te laten voelen hebben ze ervaren hoe lastig dat is zonder een goede beschrijving. Samen hebben we gekeken naar de voelplaten die voor het museum zijn ontwikkeld en hoe ze deze nog duidelijker kunnen uitleggen.

Gisterenavond hebben de museumgidsen hun eerste rondleiding kunnen geven aan de blinden en slechtzienden die naar de special georganiseerde avond kwamen. De reacties van de doelgroep waren erg goed, ondanks dat Escher heel visueel werkt, hebben de museumgidsen zijn werk goed kunnen overbrengen. Leuk dat wij daar ons steentje aan hebben kunnen bijdragen.

Het museum pakte door

Het museum organiseert nog regelmatig rondleidingen voor mensen met een visuele beperking waarbij de verrijkende middelen die zijn ontwikkeld worden ingezet. Ook zijn er voelobjecten op zaal geplaatst die iedereen kan ervaren. Neem eens een kijkje in het museum!

Lees meer over het project of bezoek de website