Ons’ Lieve Heer op Solder

Bezoek door Francis ter Horst

In april 2022 werd ik uitgenodigd voor de opening van de nieuwe voorzieningen voor mensen met een visuele beperking in het Museum Ons’Lieve Heer op Solder museum in Amsterdam. Omdat er die dag te weinig tijd was om ook het museum te bezoeken ben ik in op een later moment nog eens  geweest.

Het avontuur begon op Amsterdam centraal met mijn blindengeleidehond. Volgens de navigatie was het niet zo heel ver lopen maar wat was ik blij dat ik met een vriendin had afgesproken om samen te gaan. We troffen elkaar bij de uitgang van het station. En het is inderdaad niet zo ver lopen maar wel een uitdagende route. Ik was dus heel erg blij met deze extra ogen.

Eenmaal bij het museum aangekomen werden we hartelijk ontvangen en werd er gevraagd of mijn hond misschien wat water wilde. Ons bezoek startte in de film zaal. Een duidelijk verhaal en met wat beeldbeschrijvingen van mijn vriendin voor mij goed te volgen. In deze zaal stond ook een hele grote maquette van het museum die ik helemaal kon voelen. Daar kregen we een audiotour aangeboden speciaal voor mensen met een visuele beperking. Met de uitleg kreeg ik zo een heel duidelijk beeld van het pand.

In deze tour hoor je niet alleen geschiedenis van het museum maar kreeg ik ook extra informatie over de route die ik moest volgen. Erg fijn om op deze manier te weten hoe de route door het museum gaat. Maar ik vind het wel fijn dat ik mijn ogen op 4 pootjes ook bij had want er zijn toch ook wel wat trappetjes. En dan is voor mij die extra veiligheid erg prettig.

Wat mij betreft is dit museum een echte aanrader om heen te gaan als je in Amsterdam bent. Mijn tip is wel om samen met iemand die gaan die goede ogen heeft.

Francis Ter Horst- Lotterman