Archeologie voor iedereen?

Toegankelijk maken van kwetsbare vondsten

Restaura is gespecialiseerd in het conserveren en restaureren van archeologische voorwerpen. Zij werken met alle soorten metalen, glas, hout, leer, aardewerk en steen. Onder andere werken ze voor musea, archeologische diensten en opgravingsbedrijven. Ze beschikken over een goed uitgerust restauratieatelier met uitgebreide faciliteiten. De mensen zijn archeologisch onderlegd en hebben grote kennis en ervaring als restauratoren.

Man staat bij een aantal grote beelden. Hij wijst ze aan voor een groep met kinderen.

Maar wat als je nu blind bent, en die mooie vondsten ook wilt bewonderen? Ze zijn te kwetsbaar om aan te raken en een beeldbeschrijving kan dan wel helpen, maar echt weten hoe iets eruit ziet doe je dan niet.

Gelukkig heeft Restaura de mogelijkheid om hoogwaardige 3D prints te maken. Ze scannen de vondsten in en printen die vervolgens van materialen die minder kwetsbaar zijn. Door speciale technieken kunnen ze zelfs de originele materialen nabootsen. Een meerwaarde die Ruud Bemelmans erg waardeert als liefhebber van archeologie. In onderstaande korte video legt hij uit wat de mogelijkheid van het betasten van deze prints voor hem betekend.

Ruud Bemelmans ontdekt archeologische vondsten

Met dank aan Luk van Goor van Restaura voor deze mooie videobeleving. Deze video is toegankelijk gemaakt met de software van Scribit.Pro.