Staar verder

Het internet is een hele grote bron vol informatie. Om meer te weten te komen over onze doelgroep en alles wat daar mee samen hangt, maken we dankbaar gebruik van het world wide web. Je moet een hoop sites en pagina’s doorlezen om soms net die kleine aanwijzing te vinden naar een artikel of link met kostbare informatie die opeens weer een nieuw inzicht geeft.

Zo vond ik onlangs de link naar een boek “Staar Verder” van Joyce Leysen. Het boek is een beschrijving van haar onderzoek naar een kosmopolitisch begrijpen van de relatie tussen blindheid, kunst en maatschappij. Geen leuk romannetje of thriller, maar voor ons project een zeer educatief boek over de manier waarop je kunt proberen een museum toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking, zonder ze een aparte behandeling te geven.

Het boek gaat veel verder dan de onderzoeken die wij doen, maar wij hebben dan ook geen master in de educatieve studies en in de sociale en culturele pedagogiek. Toch is de manier van denken van Joyce, precies dezelfde zoals wij die hebben. Kunst moet altijd beschikbaar zijn, niet op gezette tijden alleen voor hen. Juist door een normale rondleiding ook toegankelijk te maken voor mensen met een beperking, kunnen bezoekers van elkaar leren. Blinden voelen dingen die wij niet eens zien, en wij zien dingen die zijn niet kunnen voelen. Door elkaar te helpen kunnen we allemaal meer uit de kunst halen. “Staar verder” is een prachtig boek waar je even voor moet gaan zitten, maar wat wel een goed beeld geeft wat wij willen bereiken met ons berdrijf.