Is het een droom of werkelijkheid?
2018 is goed van start gegaan als het aankomt op het toegankelijker maken van musea in Nederland. Waar ik eerder zelf nog een grote zoektocht heb moeten doen op het internet om de juiste instanties en informatie bij elkaar te verzamelen over het onderwerp, is er nu Studio Inclusie; het platform voor inclusieve cultuur!
Een toegankelijke start
Op 8 januari vond de feestelijke opening plaats van dit gezamenlijke project van Marleen Hartjes van het Van Abbemuseum in Eindhoven en Anouk Heesbeen van het Stedelijk museum in Amsterdam. En dat er belangstelling voor is, bleek wel uit de grote groep geïnteresseerden die hiervoor afgereisd waren naar Apeldoorn. Hebben deze meiden dan alle wijsheid in pacht en gaan zij iedereen vertellen hoe het moet, hoor ik je denken. Nee, dat is zeker niet de bedoeling. Inclusie is voor iedereen en daar kun je alleen met elkaar voor zorgen.
STUDIO i wordt het platform van samenwerkingen waar bedrijven en instanties die zich bezighouden met inclusie hun kennis kunnen delen met mensen die hier graag van willen leren. Juist het delen van kennis is heel belangrijk want waarom zou je in fouten lopen die al door anderen zijn gemaakt. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als het er allang is. Er zijn al verschillende initiatieven ontstaan in de afgelopen jaren met mooie voorbeelden voor musea die nog aan de slag moeten. Maar het verzamelen van de juiste informatie die hiervoor nodig is, kosten zoveel tijd, dat menig communicatie- of educatiemedewerker al snel weer afhaakt.
Wat is inclusie?
Inclusie is een omvangrijk onderwerp, en hoe kun je het goed doen voor iedereen? Door informatie over bijvoorbeeld innovatieve programma’s, interessante literatuur, best practices en geschikte methodieken te verzamelen op één platform. Dat zou de zoektocht voor nieuwsgierigen sterk kunnen vereenvoudigen. Maar die informatie moet dan wel worden verzameld, en dat is waar STUDIO i zich voor inzet. De kennis die opgedaan is in de eigen musea ligt ten grondslag aan het platform, maar ze horen ook graag de ervaringen, tips en trics van ieder die zich hier al mee bezighoudt of heeft gehouden. Toonaangevende initiatieven en partners uit het veld worden aangehaakt om een zo compleet mogelijke kennisbank op te zetten. Van daaruit kunnen dan kenniscafés, symposia en adviestrajecten op maat worden georganiseerd. Trainingen voor museumgidsen, vrijwilligers en medewerkers, en kan er geholpen worden met communicatietrajecten richting de doelgroepen.
Een mooie stip op de culturele kaart in 2018 die hopelijk als een olievlek zal uitvloeien over heel Nederland. Tijdens de presentatie werd de route aangegeven voor de komende drie jaar, met als droom dat Studio i dan kan stoppen omdat dan alle musea inclusie hebben omarmt en toepassen. Het lijkt een onmogelijke taak in 3 jaar, maar als we elkaar helpen en de informatie ook echt met elkaar delen via het nieuwe STUDIO i, dan kunnen we in ieder geval zeggen dat we er met elkaar alles aan hebben gedaan om het zo ver te schoppen, en wie weet is het dan best haalbaar. Laten we kijken of we de droom van STUDIO i kunnen laten uitkomen, doe je mee?