Kan een blinde bakker worden?

Kleine kinderen horen de vraag regelmatig voorbij komen: Wat wil jij worden als je later groot bent? Sommige kinderen hebben elke week een ander idee; brandweerman, prinses, dokter, piloot of superheld. Maar ook volwassenen stellen zich nog weleens die zelfde vraag; Wat wil ik nu eigenlijk worden? Want wat je graag wilt worden, is niet altijd een bereikbaar doel, maar stel je je doelen dan bij? Astronaut worden, daar dromen velen van, een reisje naar de maan en weer terug. Maar hoeveel astronauten vliegen er echt door de ruimte? Je kunt ervan dromen maar de kans dat je het ook echt gaat worden is erg klein. Anders is het wanneer je heel graag bakker wilt worden maar het gewoon niet kan. Misschien kan je overdag wel helemaal niet slapen terwijl een bakker werkt toch vooral ’s nachts en dus overdag moet slapen. Of misschien heb je wel heel slechte ogen, zoals Ab Vriethoff bijvoorbeeld. De schrijver van het boek “Kijk” had dolgraag bakker of kok willen worden, en hij was er ook echt wel goed in toen hij het toch probeerde. Maar door de aandoening aan zijn ogen,  kon hij maar slecht zien wat de weegschaal aangaf als hij ingrediënten aan het afwegen was. Iets dat toch echt cruciaal is als je bakker bent.

Ab werd geboren na de oorlog en had niet de beschikking over de moderne technieken van nu. Weegschalen hadden een wijzer die het gewicht aangaf, later werd dat wel digitaal maar was voor iemand met een oogaandoening nog steeds niet ideaal. Een beroep als bakker was niet de meest voor de hand liggende keus als je slechte ogen had. Vandaag de dag kan dat al veel beter, met de pratende weegschalen en andere moderne snufjes die helpen bij de problemen waar Ab tegen aanliep. Ook al liet hij zich niet uit het veld slaan, als hij in het hier en nu had geleefd, was hij wellicht toch bakker gebleven.

De overheid doet er alles aan om mensen met een beperking aan een baan te helpen. Door verschillende regelingen en subsidies overbruggen ze de afstand die deze mensen tot de arbeidsmarkt hebben om toch het beroep te kunnen uitoefenen dat ze ambiëren. Niemand zou in zijn beroepskeuze beperkt mogen worden door onmogelijkheden; of iemand nu in een rolstoel zit, een tolk nodig heeft om te communiceren of slechte ogen heeft; hij zou moeten kunnen worden wat hij wil. Maar hoe graag je ook astronaut wilt worden, als je een bril draagt mag het gewoonweg niet, dan wordt je zelfs geen piloot. Hoe klein je beperking ook is, het kan soms erg grote gevolgen hebben om je droom waar te maken. Maar als dat met hulpmiddelen wel kan, waarom zou je er dan geen gebruik van maken? Laat je beperking je niet beperken in het vervullen van je dromen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.