Onderzoek RAAK

In 2021 ben ik gevraagd om een onderzoek te doen naar de afgelopen 5 jaar van de RAAK stimuleringsprijs. Een prijs die ervoor gezorgd heeft dat de toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking onder de aandacht kwam van musea. Een prijs die me terug brengt naar het begin van mijn eigen bedrijf. Door de winst van de RAAK stimuleringsprijs door museum Boijmans Van Beuningen in 2017 kon ik écht van start met mijn bedrijf Mikxs. Ik heb de vraag dan ook met beide handen aangepakt en een onderzoek gedaan dat ik op 8 december mocht presenteren tijdens de uitreiking van de 6e editie van de prijs.

Naast het onderzoeken hoe de prijs de afgelopen jaren is ingezet en welke impact het heeft op de toegankelijkheid van musea voor mensen met een visuele beperking. Heb ik ook een advies geschreven over de toekomst van de prijs. Want is een stimuleringsprijs nog nodig, als de musea al 5 jaar zijn gestimuleerd? Is de prijs de juiste invulling die aansluit bij de wensen en behoefte van de musea?

Het is een mooi rapport geworden met de titel ‘Was het RAAK?’ Een rapport dat ook een vervolg gaat krijgen in 2022 waarbij ik ook nauw betrokken ben met de uitvoering ervan. Een mooie opdracht dit ik voor de Oogvereniging Nederland heb mogen uitvoeren.

Download hier het rapport in een toegankelijke PDF vorm

Elvera tijdens haar presentatie van het rapport tijdens de online uitreiking van de RAAK Stimuleringsprijs.