Op vakantie!

De schoolvakantie begint vandaag voor de eerste regio in Nederland. Spontaan gaan we massaal koffers pakken, de auto volladen en op weg. Voor degenen die niet in Nederland blijven, betekent het kilometers rijden of vliegen voordat de vakantie echt kan beginnen. Een camping met talloze kinderactiviteiten is voor het ene gezin de optimale vakantie, terwijl een ander liever in een mooi huis ergens afgelegen in een bos vertoeft. Waar hele gezinnen niet van de camping afkomen, zijn er ook die alleen ’s avonds bij hun tent te vinden zijn. Iedereen heeft zijn eigen idee bij vakantie.

Ik zou bijvoorbeeld nooit op de bonnefooi op vakantie gaan, zonder te weten waar ik heen ga en wat er te doen en te beleven is. Ik bereid me graag voor, en het liefst zo uitgebreid mogelijk. Okay, ik zoek nog net niet uit waar ik zal gaan eten, maar weet wel wat er aan restaurantjes in de omgeving is. En we hebben 1 stelregel thuis, als we de taal van het land niet spreken gaan we georganiseerd, en dan het liefst met Riksje Travel. Een ideale organisatie als je georganiseerd wilt reizen maar niet in een groep.

Net zoals iedereen zijn eigen manier van reizen heeft, is ook elke reisorganisatie weer in een andere groep belangstellenden gespecialiseerd. Zo is er voor blinden en slechtzienden Twin-travel, (www.twintravel.nl) een landelijke non-profitorganisatie die vakanties organiseert speciaal voor die doelgroep. Een mooi initiatief en als ik de verhalen op hun site lees zijn het ook erg geslaagde vakanties.

Ik kan het me zo goed voorstellen hoe fijn het is om gelijkgestemden te kunnen reizen. Je begeeft je in een onbekende omgeving, nieuwe culturen en gebruiken, een nieuwe omgeving waar je letterlijk en figuurlijk in kan verdwalen. Het is dan fijn als er begeleiding is die weet wat je nodig hebt om je thuis te voelen. Die je kan vertellen hoe de hotelkamer eruitziet, je kan helpen met pinnen van geld bij een automaat in vreemde talen. Je hoeft je niet druk te maken over de praktische obstakels. Maar het zal vooral fijn zijn om samen met anderen te kunnen genieten van de nieuwe indrukken die minder op het visuele zijn gericht.

Tijdens een vakantie in een vreemd land vind ik zelf al dat er heel veel indrukken op me af komen, laat staan als je dat moet beleven met minder goed zicht, het kost een hoop energie. Op vakantie wil je genieten, en volgens mij doen de mensen die met Twin-travel reizen dat zeker. Kan een blinde of slechtziende dan alleen maar op vakantie met deze of een vergelijkbare organisatie? Natuurlijk niet, want zoals ik al zei, iedereen heeft zijn eigen idee bij vakantie en kiest zijn eigen manier van reizen. Of dat nu op de bonnefooi is, zelf uitgestippeld of georganiseerd. Kies wat bij je past. Geniet er in ieder geval van!

Een fijne vakantie gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.