Oren en Ogen tekort

De training “Oren en Ogen tekort” is opgezet om een bezoek aan een museum voor mensen met een zintuigelijke beperking te verbeteren.

Veel musea in Nederland zijn minder toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Dat betekend niet alleen dat het gebouw fysiek lastig is te betreden, maar ook collecties kunnen ontoegankelijk zijn. Schilderijen en kunstschatten mogen niet worden betast, dus als je niet of slecht kunt zien lijkt een bezoek aan een museum met alleen schilderijen, visuele kunst, dus niet interessant.

De training Oren en Ogen tekort leert museummedewerkers tegen welke problemen de doelgroep aanlopen in het museum en hoe zij hen daarbij kunnen helpen. Tijdens de training maken zij kennis met de doelgroep en ervaren door middel van simulatiebrillen hoe het is om slecht te kunnen zien. Ik bied handvatten hoe een rondleiding interessant wordt voor de doelgroep en ook zij kunnen genieten van de kunst die in het museum aanwezig is.

Vond uitleg door Elvera van Leeuwen van Mikxs over visueel gehandicapten erg interessant en leerzaam.

Eerst werd stilgestaan bij welke vormen van blindheid er zijn ( 80 % blinden ziet wel iets). Wat zij zien werd duidelijk gemaakt door het op krijgen van brillen die ieder een bepaalde soort blindheid duidelijk maakten waardoor je zelf ervoer wat het is om blind te zijn. Vervolgens werd stilgestaan wat de belevingswereld van een blinde is en hoe hier het beste op te anticiperen. Samenvattend erg nuttige basis voor het geven van rondleidingen aan visueel gehandicapten.

Flip Petri