Over oren en ogen tekort

Het Project “Oren en ogen tekort” heeft als doel een bezoek aan een museum voor mensen met een visuele of auditieve beperking te verbeteren. Enkele musea hebben speciale rondleidingen voor deze groep mensen maar deze zijn beperkt beschikbaar. Wij vinden dat mensen met een visuele of auditieve beperking ook de mogelijkheid moeten hebben om te allen tijde optimaal van hun museumbezoek te kunnen genieten.

Met ons motto “Wij kunnen horen met onze ogen en zien met onze oren” zetten we samen met deze doelgroep dit project op. We maken een rondleiding in gebarentaal zodat mensen met een auditieve beperking de uitleg van een gids kunnen beleven. Juist de verhalen die niet op de bordjes of in een rondleiding beschreven zijn, maken het museumbezoek uniek. Door het aanbieden van een rondleiding in gebarentaal, spreek je de mensen aan in hun eigen taal, zoals musea dat ook doen in bijvoorbeeld het Engels, Frans en Duits.

Voor de mensen met een visuele beperking, die wel de verhalen van de gids kunnen horen, zorgen we dat er een uitgebreidere audiotour is met aanvullingen van wat er te zien en beleven is. Hoe ziet het museum eruit en welke indruk maakt de collectie op je. Een oorlogsmuseum heeft een heel andere sfeer dan een speelgoedmuseum, die sfeer draagt bij aan de manier waarop je het museum beleeft. Door deze sfeer te beschrijven in de audiotour zullen ook de mensen met een visuele beperking zonder gids optimaal kunnen genieten van hun bezoek.

Oren en Ogen tekort is een langlopend project waar we steeds met kleine stapjes verder komen om ons doel te bereiken. Het zoeken naar de juiste mensen om mee samen te werken. Keuzes maken in  de middelen die je wilt gebruiken en welke informatie je nodig hebt, het is een grote avontuurlijke reis. Soms lijkt het alsof er niets gebeurd, maar op de achtergrond wordt er altijd hard aan gewerkt. Wil je ons volgen in de stappen die we nemen, volg dan zeker onze belevingsverhalen op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.