84 stappen

Beeldbeschrijvingen installaties

Klant: Kunstinstituut Melly

De opdracht: In het voorjaar van 2023 schreef Emilia Aivazian ons met de volgende vraag:

“Wij hebben op de derde verdieping bij Kunstinstituut Melly een tentoonstelling genaamd 84 STAPPEN. Deze groepstentoonstelling omvat het thema “zorg” en leek mij o.a. om die reden een goede plek om te starten met de audiotours. Begin juni vindt er een grote wisseling van kunstenaars en werken plaats, wat ik een goed moment vind om de audiotours te introduceren. Ik zou je dan graag in juni willen uitnodigen in onze tentoonstelling om de beschrijvingen te schrijven.”

De uitvoering: Emilia is een trouwe bezoeker van de kennissessie die we vanuit Toegankelijk Museum organiseren en tijdens haar afstuderen is ze zelf ookal aan de slag gegaan met beeldbeschrijvingen. We hoefde dus niet volledig zelfstandig aan de slag. Met de eerste aanzet van een beschrijving van de ruimte is Emilia vervolgens zelf met haar team aan de slag gegaan om de teksten te optimaliseren. Het beschrijven van kunstinstallaties is namelijk nog best lastig. Vaak is er veel te zien, en welke keuzes maak je dan in je beschrijving.

Een van onze bijdragen is dan ook geweest om de beschrijvingen te testen met mensen met een visuele beperking. Krijgen zij de juiste informatie om de installaties te kunnen bevatten. En is de manier waarop deze informatie wordt ontsloten toegankelijk? Met elkaar hebben we een goed beeld gekregen hoe er nog verbeteringen kunnen worden aangebracht zodat bij een uitbreiding naar andere tentoonstellingen de toepassing nog beter werkt.

Een deelnenemer test samen met Emilia de werking van de NFC chips om de beeldbeschrijvingen te beluisteren.
De beeldbeschrijvingen activeren met je mobiele telefoon.
Geleidepup in opleiding Yuki ligt bij één van de installaties in de tentoonstelling 84 stappen
Geleidepup Yuki vindt de installaties niet zo interessant

Kun je hulp gebruiken bij jouw project?

Mikxs biedt hulp bij verschillende projecten die er voor zorgen dat kunst en cultuur toegankelijker wordt voor mensen met een visuele en/of auditieve beperking.

Contact ons voor een vrijblijvend gesprek