Beeld in Geluid

Toegankelijk kunst in de openbare ruimte

Klant: Stichting Oren en Ogen Tekort

De opdracht: Stichting Oren en Ogen Tekort is opgericht door Elvera in 2019 en zorgt voor werkgelegenheid en aanbod voor mensen met een visuele en/of auditieve beperking in de culturele sector. In 2020 ontstond hier het idee om kunst in de openbare ruimte toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.

Met de kennis en kunde die wij in de afgelopen jaren hebben opgebouwd over audiodescriptie, het beschrijven van beelden, zijn we op dit project aangehaakt om kunst in de openbare ruimte te voorzien van een objectieve beschrijving over wat er te zien is.

Bekijk het project van Stichting Oren en Ogen Tekort

Een man voelt aan een kleurrijk beeld terwijl Elvera er uitleg bij geeft
Elvera tijdens de lancering van BiG Den Haag, op de achtergrond een tolk gebarentaal

Om de kunst in de openbare ruimte toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking hebben we objectieve beschrijvingen gemaakt van hoe de kunst eruit ziet. Dat is niet altijd even gemakkelijk om te doen, zeker niet bij realistische beelden. Maar door zo precies mogelijk e beschrijven wat er te zien is, kun je het vaak wel oplossen met woorden.

De teksten die we schrijven worden omgezet in audiobestanden met behulp van de software van Scribit Pro. Deze audiobestanden worden in de app van izi.TRAVEL aangeboden. Op basis van GPS-locatie worden deze geactiveerd als je gebruik maakt van deĀ  app en langs de beelden wandelt.

Een man met een simulatiebril en stok loopt langs een beeld.
Ervaren met een simulatiebril
De wethouder van Den Haag luistert naar de beeldbeschrijving bij een van de beelden
Luisteren naar de beeldbeschrijving

Slechtziende vlogster Annemiek van Munster maakte een leuke vlog bij de wandelroute van Beeld in Geluid in Den Haag.

Kun je hulp gebruiken bij jouw project?

Mikxs biedt hulp bij verschillende projecten die er voor zorgen dat kunst en cultuur toegankelijker wordt voor mensen met een visuele en/of auditieve beperking.

Contact ons voor een vrijblijvend gesprek