Tentoonstelling ‘De gezonde stad’

Rondleiding voor mensen met een visuele beperking

Klant: Centraal museum Utrecht

De opdracht: Zoals veel musea is ook het Centraal Museum bezig om de toegankelijkheid te verbeteren. Bij de zomertentoonstelling van 2022 ‘De Gezonde stad’ wilde menstarten met een pilot met rondleidingen voor mensen met een visuele beperking (maar ook zienden) waarbij men hen ook 3D-objecten wilde laten ervaren.

In 2022 benaderde Eveline Reeskamp ons dan ook met de volgende vraag:
We willen hiervoor museumdocenten opleiden. Zouden jullie een training kunnen geven en ook advies over bijvoorbeeld de keuze van de 3D-objecten?

 

Een rij met mensen kijkt nieuwsgierig omhoog in een ruimte
Een vrouw voelt aan een 3D model van een beeld van Sint Maarten op zijn paard met daarachter een bedelaar.

Tweedaagse training rondleiden mensen met een visuele beperking

De uitvoering: De tentoonstelling ‘De Gezonde stad’ was al helemaal uitgedacht toen we gevraagd werden om mee te denken over de mogelijkheden van een rondleiding voor mensen met een visuele beperking. Het aanbieden van een exclusieve tour was voor deze tijdelijke tentoonstelling dan ook de meest logisch optie. In de tentoonstelling waren geuren al een onderdeel van de beleving, maar door het vervaardigen van een 3D-model hebben we daar ook de tast nog aan kunnen toevoegen, al was het in beperktemate.

De museumdocenten zijn getraind tijdens onze tweedaagse training aangevuld met pilot rondleidingen waarin zij het geleerde in de praktijk konden brengen en opbouwende kritiek kregen van de deelnemers met een visuele beperking. Het enthousiasme van de groep zorgde ervoor dat ze zelf nog naar extra mogelijkheden zochten om dingen goed over te brengen. Zo werd er eenmalig een maquette van lego gemaakt, en werden er extra attributen meegenomen om aan te voelen. Er is een mooie kennismaking gemaakt met de doelgroep en er zijn veel onderdelen die goed waren maar ook nog verbeterd kunnen worden. Het museum zal hier in de toekomst zeker mee verder gaan.

Klant aan het woord

Eveline Reeskamp over de samenwerking:

Dank voor je waardevolle bijdrage! Je hebt ons en de museumdocenten heel goed en ontspannen getraind en begeleid.  Met veel kennis van zaken!

Gabrielle Kappelle (museumdocent) over de training:

Ik vond de cursus erg goed. Het boekje is erg nuttig, met informatie over hoe je een rondleiding moet opzetten met allerlei tips en daarbij ook informatie over de soorten oogaandoeningen. Je hebt ons op een prettige positieve manier begeleid bij onze pilot rondleidingen en goede feedback gegeven. 

Ik hoop dat je nog veel cursussen geeft in de musea van ons land!

Tijdens de samenwerking in het Centraal museum, werd Elvera van Leeuwen na een van de pilots geïnterviewd voor het luistermagazine ‘Moet je horen’. Beluister hier het interview dat Elvera gaf over het project en haar passie voor wat zij doet.

(Bron: Moet je Horen, luistermagazine voor blinden en slechtzienden nr 10 2022. www.passendlezen.nl)

Wil jij dat we meedenken over toegankelijkheid?

Wij helpen je graag op weg met onze advies trajecten. Van een kennismaking tot meedenken in een project, alles is mogelijk. Wij delen onze kennis en helpen je naar de juiste expertise organsiaties.

Bekijk ons advies aanbod