Op de tast in het Douanehuisje
Klant: Eigen project
De opdracht: Om meer bekendheid te geven aan hoe het is om kunst en cultuur te beleven met een beperking, besloot Elvera in 2020 een tentoonstelling te maken in het Douanehuisje in Maassluis. Een klein huisje wat elke maand beschikbaar wordt gesteld aan een andere kunstenaar om zijn of haar werk daar te tonen. Het was dan ook een eer om hier één maand lang alle bezoekers onder te dompelen in een ‘andere’ kunstbeleving.
Het idee was om rondom de tentoonstelling ook allerlei activiteiten en workshops te organiseren, maar helaas gooide corona roet in het eten. De tentoonstelling is uiteindelijk drie weekenden open geweest maar heeft toch veel positieve reacties opgeleverd. Met dezelfde opstelling hebben we ook in Nootdorp in 2021 het publiek verrast tijdens de Atelierroute door het dorp.
Het was fijn om deze bijzondere tentoonstelling te zien, te horen en te voelen!
De uitvoering: In de tentoonstelling konden mensen ervaren hoe het is om kunst niet alleen te bekijken, maar ook te voelen. Hiervoor mocht ik de ‘feelscape’ lenen van Simon Dogger, die hij maakte bij het schilderij ‘De toren van Babel’. Bovendien werd er een voelbaar schilderij gemaakt van ‘het Melkmeisje’ door Shahaila Winklaar. En zette Elvera haar moeder aan het werk om een pop net zo te kleden als het melkmeisje op het schilderij.
In een afgesloten voelkist konden bezoekers ervaren hoe lastig het is om alleen door te voelen een beeld te krijgen van de vorm van het kunstwerk. Na het raden mocht men even achter het gordijntje spieken om te zien hoe het kunstwerk ‘Kop in de Wind’ van George Kabel te eruit zag. Maar veel mensen waren vooral onder de indruk van het gebarengedicht ‘Het Zaadje’ van Selena Waas.
Bezoekers over de tentoonstelling
Mooie, duidelijke uitleg voor mij en mijn blinde man. Heel inlevende situatie”
“Op de tast, wat een bijzonder expositie. Had hier nooit van gehoord, mijn complimenten.”
“Wat een fantastisch initiatief. Erg genoten van het enthousiasme om eea voor het voetlicht te brengen. Hartelijk dank.”
“Het was fijn om deze bijzondere tentoonstelling te zien, te horen en te voelen!”
“Heel bijzonder om dit te ‘zien en te voelen. Op deze manier krijg je empathie voor onze gehandicapte medemensen. Waardevol om dit op deze manier te mogen ervaren.