Het heelal binnen handbereik

Klant: Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht

De opdracht: In 2019 won Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht in Utrecht de RAAK-Stimuleringsprijs. Met deze prijs kregen zij de financiële middelen in handen om een programma te ontwikkelen waardoor mensen met een visuele beperking niet alleen het museum maar het hele heelal konden beleven. Ze ontwikkelden prachtige materialen die hiervoor konden worden ingezet maar wisten eigenlijk niet hoe ze die het beste konden gebruiken.

In 2021 benaderde Laura van Waas ons dan ook met de volgende vraag:

“In het najaar wil ik graag mijn publieksbegeleiders gaan trainen om deze programma’s te gaan geven. Kan de training die jullie hebben ontwikkeld ook gebruikt worden voor ons museum. Is dat iets wat jij (samen met mij) bij ons zou kunnen verzorgen in het najaar?”

wee mannen ontdekken de voelobjecten die zijn gemaakt voor de rondleiding
Een blauwe halve bol waarop een aantal sterrenbeelden te voelen zijn.

Tweedaagse training rondleiden van mensen met een visuele beperking

De uitvoering: Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht heeft uiteindelijk de tweedaagse training afgenomen die op maat werd aangepast. Tijdens de uitgebreide training leerden de publieksbegeleiders niet alleen welke verschillende aspecten er allemaal komen kijken bij het rondleiden van mensen met een visuele beperking. Ze gingen vooral ook aan de slag met de reeds ontwikkelde middelen om te leren hoe die ingezet kunnen worden om visuele aspecten met andere zintuigen te beleven. Alles om in de toekomst aan de slag te gaan met het programma “Het heelal binnen handbereik” waarmee niet alleen volwassenen maar ook kinderen in het basis- en middelbaar beroepsonderwijs meer kunnen leren over het heelal en de sterren.

Niet alleen voor de deelnemers waren het twee leerzame dagen. We hebben zelf ook enorm genoten van het enthousiasme waarmee iedereen aan de slag ging met de materialen. En tijdens het oefenen hebben wij veel bijgeleerd over manen, sterren en planeten. De manier waarop zij nu hun kennis kunnen overbrengen aan mensen met een visuele beperking, brengt het heelal inderdaad binnen handbereik.

Na het volgen van deze training heeft het museum een mooi programma ontwikkeld: Sterren kijken met handen en oren. Lees meer over dit programma op de website van het museum.

Meer informatie over trainingen

Een weergave van de volgorde en grote van de verschillende planten in het heelal
Het zonnestelsel als 3d print
een voelbare plattegrond van het gebouw
Toegankelijke plattegrond

Klant aan het woord

Laura van Waas over de samenwerking:

We, Sonnenborgh museum en sterrenwacht, hebben van Elvera een training gekregen voor onze publieksbegeleiders. Sinds 2022 hebben wij een programma voor mensen met een visuele beperking en Elvera heeft ons geleerd hoe we ons verhaal moeten aanpassen aan deze doelgroep. Ze heeft deze training op maat gemaakt, waarbij gebruik werd gemaakt van de materialen die wij ontwikkeld hadden.

Tijdens de voorbereiding was ze nieuwsgierig naar alles wat we bedacht hadden en had ze meteen al wat tips over hoe we dat nog verder konden verbeteren. Tijdens de training zijn onze eigen materialen en onderwerpen gebruikt, waar Elvera haar expertise over omgaan met de doelgroep aan heeft toegevoegd. De training was zeer helder en duidelijk en we hebben er veel van opgestoken. Het heeft de publieksbegeleiders duidelijk gemaakt hoe de tactiele materialen ingezet moeten worden en hoe we de bezoekers moeten begeleiden.

Elvera is een prettige samenwerkingspartner. Haar training was duidelijk en afgebakend, en zeer persoonlijk afgestemd op onze materialen en onderwerp. Daarnaast had ze een hoop bruikbare tips en is het duidelijk dat ze veel ervaring heeft met de doelgroep.

Heb je interesse in onze trainingen?

Bekijk ons aanbod en neem vrijblijvend contact op voor een training op maat. Wij passen onze training graag aan zodat hij perfect op jullie wensen is aangesloten.

Bekijk ons trainingsaanbod