Kijken met je vingers – het museumgebouw

Audiotour voor mensen met een visuele beperking

Klant: Museum De Lakenhal

De opdracht: In 2020 wist Museum De Lakenhal een mooie 3e plek te veroveren bij de RAAK stimuleringsprijs. Met het plan om een toegankelijke audiotour te maken voor mensen met een visuele beperking, wisten zij de jury en het publiek te enthousiasmeren. Bij de uitvoering van dit project konden zij wel wat hulp gebruiken.

In juni 2022 benaderde Anouk Heesbeen ons dan ook met de vraag of wij konden ondersteunen bij het project om de audiotour op te zetten en bij de ontwikkeling van de verrijkende materialen. Die opdracht hebben we met beide handen aangepakt.

Lees meer over onze projectondersteuning

(Foto’s zijn van fotograaf Bibi Veth)

Op een grijze plaat een maquette van de 4 verschillende bouwdelen van Museum De Lakenhal. Elk deel heeft een eigen kleur, rood, geel, blauw of wit.
Een man en vrouw bekijken een raam waarbij de man voelt aan een tactiele tekening van dat glas in lood raam.

Niet zomaar een audiotour

De uitvoering: Voor Museum De Lakenhal stond bij deze opdracht de bezoeker met een visuele beperking centraal. Het was belangrijk een audiotour te ontwikkelen die mensen zelfstandig en op ieder moment konden volgen. Maar wat ga je dan vertellen in de audiotour? Welke plekken of welke pronkstukken doe je dan aan? Er is zoveel te kiezen. We waren er al snel over eens dat we een hele audiotour konden vullen met maar één museumstuk; het museumgebouw zelf.

 

Klant aan het woord

Anouk Heesbeen over de samenwerking

Elvera heeft ons geholpen met de ontwikkeling van onze audiotour ‘Kijken met je vingers – het museumgebouw’. Van meeschrijven aan de tour tot het samenstellen van een focusgroep, van het zoeken van de juiste partijen om te helpen met het maken van speciale voelmaterialen tot het geven van een verdiepende training aan onze medewerkers over de bejegening van mensen met een visuele beperking – ze is van alle markten thuis, en een hele fijne steun en toeverlaat in een dergelijk traject.