Ongezien Boijmans

Klant: Museum Boijmans Van Beuningen

De opdracht: In 2017 ontwikkelde Elvera een training om museumdocenten te leren hoe ze mensen met een visuele beperking een goede beleving van kunst kunnen geven. Zij wilde met deze training aan de slag en klopte aan bij Museum Boijmans Van Beuningen om te informeren of zij hier interesse in hadden. Het idee werd met open armen ontvangen. want het museum was wel klaar voor een stap naar een betere toegankelijkheid.

Catrien Schreuder, hoofd van de educatieafdeling wilde wel aan de slag met het plan maar dan moest er wel financiering voor komen. Samen schreven we een projectplan dat we in stuurden voor de RAAK-stimuleringsprijs in de hoop dat we daar een eerste financiƫle dekking zouden kunnen winnen. En met succes. In oktober van dat jaar sleepten we de eerste prijs binnen.

Een groepsfoto tijdens de uitreiking van de RAAK Stimuleringsprijs
Een man voelt aan een molenkraag in een museum zaal van het museum

Tweedaagse training rondleiden van mensen met een visuele beperking

De uitvoering: Eind 2017 hebben we voor de eerste keer de tweedaagse training gegeven aan zeven enthousiaste museumdocenten. Zij werden ondergedompeld in de wereld van mensen met een visuele beperking en hebben zelf ervaren hoe het is om een museum te bezoeken als je niet goed kan zien. Samen met educator Karen de Moor ontwikkelden we een hoogtepuntenrondleiding door het museum waarvoor we verschillende verrijkende middelen ontwikkelden. In april 2018 hebben we een groot aantal pilot rondleidingen gehouden zodat de museumdocenten alles wat ze geleerd hadden in praktijk konden brengen. En in mei van dat jaar is het programma officieel toegevoegd aan de programmering van het museum.

Een kleine sfeerimpressie

Klant aan het woord

Hannah Kalverda over de training

De Oren en Ogen Tekort training had een hele mooie opbouw, waarbij we heel zorgvuldig begeleidt werden in de ontwikkeling van nieuwsgierige leerlingen naar actieve begeleiders. Hierdoor had ik voldoende vertrouwen dat de rondleiding de zorg kreeg die het nodig heeft, en ik tegelijkertijd ook mijzelf kon blijven door bijvoorbeeld eigen verhalen en materialen in te zetten.

Heb je interesse in onze trainingen?

Bekijk ons aanbod en neem vrijblijvend contact op voor een training op maat. Wij passen onze training graag aan zodat hij perfect op jullie wensen is aangesloten.

Bekijk ons trainingsaanbod