Onbeperkt Paul Tétar van Elven

Klant: Museum Paul Tétar van Elven

De opdracht: In Delft aan de Koornmarkt staat het woonhuis van kunstenaar Paul Tétar van Elven, een museumhuis dat de 19de eeuw doet herleven. Het is een plek waar je warm wordt onthaald door de vrijwilligers. Zij vertellen je graag alle mooie verhalen die bij het huis horen, maar ze wilden ook graag mensen bereiken die misschien niet zo snel in het museum komen.

Eind 2020 benaderde Alexandra Oostdijk ons dan ook met de volgende vraag:
Van de gemeente hebben wij een subsidie gekregen om met speciale doelgroepen aan de gang te gaan. Dit beperkt zich op dit moment tot mensen met een geheugenprobleem. Omdat wij nu toch contact hebben met de rondleiders dacht ik dat wij wellicht ook andere groepjes zouden kunnen ontvangen. Het voordeel van ons museum is dat er makkelijk dingen kunnen worden aangeraakt, men achter de touwen bijvoorbeeld in de salon kan zitten. Nadeel is dat we wel te maken hebben met een 16d eeuws grachtenpand dat niet overal makkelijk bereikbaar is, zeker niet voor mensen met een visuele handicap. Maar misschien kunnen wij een keer brainstormen.

Een hand houdt een klein doekje vast waarop een detail van het daarachter hangende schilderij is geschilderd.
Een vrouw voelt aan een klein doekje waar verftoetsen op zijn aangebracht

Tweedaagse training en projectondersteuning

De uitvoering: Na de brainstorm met Alexandra zijn we aan de slag gegaan om bij een nieuwe tentoonstelling een speciale rondleiding te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking. We hebben daarbij niet alleen materialen ontwikkeld om de kunst met alle zintuigen te kunnen beleven. Ook hebben we een training gegeven aan een aantal vrijwilligers zodat ze deze rondleiding kunnen geven en mensen nog beter kunnen begeleiden tijdens een bezoek. Daarnaast hebben we gekeken naar de fysieke toegankelijkheid en samen met het museum een voelbare plattegrond ontwikkeld met QRcodes waarmee de bezoeker meer informatie kan vinden over wat er te zien is in de ruimte en waar obstakels zijn.

Bekijk het project op de website van Museum Paul Tétar van Elven

Of lees meer over de speciale rondleiding die het museum in 2024 organiseerde.

 

Klant aan het woord

Ron van der Horst over de training:

Mijn naam is Ron van der Horst, in oktober 2021 begon ik met vrijwilligerswerk in een klein historisch museum in de binnenstad van Delft. Kunst en geschiedenis zijn mijn passies en het rondleiden van bezoekers en vertellen over die onderwerpen geeft mij dan ook veel voldoening. Ik zoek ook altijd naar mogelijkheden om mezelf te verbeteren en te ontplooien en ik hoefde er dus niet lang over na te denken om deel te nemen aan een training over “Hoe om te gaan met mensen met een visuele beperking” die het museum enige maanden na mijn komst organiseerde in samenwerking met Elvera en Iris van Mikxs.

Hun training was letterlijk een ‘eyeopener’ en gaf mij inzichten hoe mensen met een visuele beperking een museumbezoek, en trouwens hun hele leven, ervaren. Het heeft mij absoluut geholpen om mijn verhaal beter te kunnen vertellen en “museumobjecten” beter te kunnen omschrijven … een zeer waardevolle ervaring, temeer ook door de prettige samenwerking met de medewerksters van Mikxs!

Iris over het project:

Het is heerlijk om aan de slag te gaan bij een kleinschalig museum wat ogenschijnlijk alleen maar visuele collectie heeft. Een museum in een monumentaal pand waar weinig aangeraakt kan worden kan je juist het verschil maken! Bij het museum Paul Tetar van Elven hebben we ervoor gekozen zowel met de tijdelijke tentoonstelling als met de algemene toegankelijkheid aan de slag te gaan.

Het werken met verschillende zintuigen maakt het museum niet alleen voor deze doelgroep maar voor iedereen interessanter. Het zorgt voor een bijzondere gewaarwording met meer zintuiglijke indrukken die daardoor meerdere perspectieven geven. De persoonlijke benadering en het gebruik van voelen, ruiken en horen zorgt naast de al zichtbare objecten voor een inclusieve ervaring.. Het museum komt tot leven, voor iedereen

Heb je interesse in onze trainingen?

Bekijk ons aanbod en neem vrijblijvend contact op voor een training op maat. Wij passen onze training graag aan zodat hij perfect op jullie wensen is aangesloten.

Bekijk ons trainingsaanbod