Rondleiding Rietvel Schröder huis

Klant: Centraal museum Utrecht

De opdracht: Het Rietveld Schröderhuis is een door Gerrit Rietveld in 1923-1924 ontworpen woonhuis in de stad Utrecht. Het huis is volledig uitgevoerd volgens de ideeën van de kunstbeweging De Stijl. Sinds 1985 is het Rietveld Schröderhuis in Utrecht in het beheer van het Centraal museum. Omdat we een aantal van de museumdocenten in het Centraal museum hadden opgeleid om rondleidingen te kunnen geven aan mensen met een visuele beperking, was het dan ook een logische stap dat ze dit ook op zouden pakken in het Rietveld Schröderhuis.

In augustus 2022 benaderde Steffie Maas ons dan ook met de volgende vraag:
Omdat twee van de museumdocenten die nu de training en pilot doorlopen ook rondleider van het Rietveld Schröderhuis zijn, leek het me interessant en waardevol om ook hier een programma te ontwikkelen en een aantal pilotrondleidingen te organiseren. Zou jij in het najaar beschikbaar zijn voor advies en het organiseren van de pilots?

Een foto van de zijgevel van het Rietveld Schröderhuis
Twee paar handen ontdekken samen een kleine maquette van het Roetveld Schröderhuis

Rondleiding voor mensen met een visuele beperking in het Rietveld Schröderhuis

De uitvoering: Het Rietveld Schröderhuis kan alleen bezocht worden met een vooraf gereserveerde ticket. Als je een tijdslot hebt, kun je het huis bekijken terwijl een audiotour je door de verschillende kamers leidt en meer vertelt over de geschiedenis. Een exclusieve rondleiding opzetten voor mensen met een visuele beperking zou daar een mooie aanvulling op zijn. Zo konden we onderzoeken of dit ook mogelijkheden bood voor een individueel bezoek en wat daarbij dan nodig zou zijn.

Samen met de conservator van het huis zijn we gestart met het bekijken van de mogelijkheden voor het ontdekken op de tast, want met alleen verhalen mis je toch veel informatie als je niet kunt zien. Gelukkig was er een hoop mogelijk als er handschoenen werden gedragen. Dus hebben we een tour opgezet met tips en trics voor de museumdocenten over hoe ze de ruimte konden beschrijven. Wanneer ze iets konden laten voelen en hoe ze de beleving van het huis tot leven konden brengen. Tijdens een aantal pilotrondleidingen hebben we de tour kunnen uittesten en nog wat kunnen aanscherpen. Vanaf 2023 zal de rondleiding regelmatig worden aangeboden en worden de mogelijkheden van een individueel bezoek onderzocht.

Klant aan het woord

Steffie Maas over de samenwerking:

Als je als museum een programma wil opzetten voor mensen met een visuele beperking zou ik zeker aanraden om met Elvera samen te werken. Ze combineert kennis van museale programma’s met kennis van de doelgroep, waardoor je goed begeleid en getraind wordt in het ontwikkelen en geven van deze programma’s. Daarnaast heeft ze ook een groot netwerk onder de doelgroep dat ze kan inzetten bij het testen van programma’s en tools. Dat is echt een grote meerwaarde, aangezien het samenwerken met de doelgroep ook voorwaarde is om een sterk programma neer te zetten.

Wil jij dat we meedenken over toegankelijkheid?

Wij helpen je graag op weg met onze advies trajecten. Van een kennismaking tot meedenken in een project, alles is mogelijk. Wij delen onze kennis en helpen je naar de juiste expertise organsiaties.

Bekijk ons advies aanbod