Rood? Nee, dat is toch grijs.

Als je te lang in de zon hebt gezeten, gaat je huid helemaal gloeien en wordt hij rood. Een rode peper is rood en brandt in je mond als je ervan eet. Maar rode aardbeien en kersen zijn juist heel zoet. Rood springt er altijd uit, herkennen we heel snel en trekt de aandacht. Het is dan ook niet voor niets dat een brandweerauto rood is en verkeersborden die je iets duidelijk willen maken een rode rand hebben. Als een stoplicht op rood staat betekent het dat je niet mag doorlopen want er dreigt gevaar zoals auto’s die je van je sokken kunnen rijden als je toch besluit over te steken. Behalve dat rood dus voor liefde en passie staat, voor zoet en rijp, leren we van jongs af aan dat het bovenal staat voor gevaar. Rood betekent: Pas op!

Kleurenblindheid is een visuele beperking waarbij de persoon voorwerpen kan zien, maar kleuren met elkaar verwart of ze niet kan onderscheiden en ze ziet zoals de meeste mensen. De meeste mensen met kleurenblindheid zien rood, oranje geel en groen als dezelfde schakering, net zoals de geen onderscheid kunnen maken tussen blauw en paars. De wereld lijkt gehuld in blauwe, gele en grijze tinten. Niets geen rode signaalkleur die je vertelt dat een aardbei rijp is of je waarschuwt voor gevaar.

Het effect van de kleur die rood op iedereen heeft kennen kleurenblinden niet. Waar je ook rijdt, elk bord valt op in de natuurlijke omgeving en kun je niet missen. Je hersenen registreren het bijna zonder dat je het zelf in de gaten hebt, en moderne auto’s herkennen de borden zelfs met hun camera’s om de bestuurder er in zijn dashboard nog extra op te attenderen wat de rijsnelheid is. Iets wat onmogelijk lijkt als ze niet rood maar grijs zouden zijn.

Gelukkig hebben verkeersborden die je ergens voor moeten waarschuwen naast de rode rand ook een specifieke vorm, en is het bovenste licht van het stoplicht altijd het rode licht. Orde en regelmaat zorgen ervoor dat het gevaar herkenbaar is, ook voor hen die de rode signaalkleur niet zullen zien.  Een brandweerauto valt op door zijn rode kleur maar maakt ook een heleboel lawaai als hij langs komt gieren, dat zal ook een kleurenblinden niet missen. Maar een aardbei, daar zullen ze aan moeten ruiken of proeven om te weten of hij echt mooi rood en rijp is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.