Trainingen

Door de groeiende vraag van musea om te ondersteunen bij het toegankelijk maken van de collectie, is ook het aantal trainingen de afgelopen jaren toegenomen. Van korte workshops tot tweedaagse trainingen, ik pas ze graag aan naar de wensen van de klant. Soms is er behoefte aan alleen een korte introductie over de doelgroep, dan vertel ik in en halve dag iets meer over de verschillende vormen van slechtziendheid, en laat ik de deelnemers het ook zelf ervaren door met simulatiebrillen op door het museum te wandelen. Het stukje bejegening staat dan hoog op de agenda.

Musea die een stapje verder willen, kunnen kiezen voor een hele dag of twee dagen training. We gaan dan een stap verder. Er wordt dan ook aandacht besteed aan hoe je kunst toegankelijker kan maken. Hoe je goede beeldbeschrijvingen kunt geven en mensen kunt begeleiden bij het voelen van verrijkende middelen. Zo een training heb ik bijvoorbeeld gegeven bij Sonneborgh Museum en Sterrenwacht in Utrecht. Zij hebben dankzij de RAAK stimuleringsprijs mooie middelen kunnen ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking en wilde graag leren hoe ze die goed in konden zetten. Dit betekend dat ik dan ook een stuk maatwerk lever, waarbij de mensen training krijgen met hun eigen middelen. Dat is extra leuk om te doen, omdat ik dan weer een stukje ontwikkeling kan verzorgen.

Eerder heb ik trainingen gegeven bij oa Museum Escher in het paleis in Den Haag, Bonnefanten in Maastricht, Het Museon in Den Haag, museum Boijmans van Beuningen, Museum Maassluis, het Gruuthuusmuseum in Brugge (België)