Wat doen musea voor onze doelgroep?

Op het moment dat het idee voor het project Oren en Ogen tekort is ontstaan vraag je je natuurlijk als eerste af of het er niet al is. Musea willen bezoekers trekken dus zou je denken dat ze er alles aan doen om iedereen een bezoek zo makkelijk mogelijk te maken. Vaak wordt er op de sites van musea aangegeven dat ze goed toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Maar als je wat verder kijkt dan je neus lang is, gaat het eigenlijk alleen maar over de toegankelijkheid van mensen in een rolstoel.

 

Tijdens onze zoektocht op het internet naar informatie komen we oa Museum4all tegen. Zij verzamelen alle informatie over de mate van toegankelijkheid van musea. Ze geven bijvoorbeeld aan of er ringleidingen zijn, geleidenhonden zijn toegestaan en of er aangepaste rondleidingen zijn. Daarnaast staat de site vol met tips aan musea hoe ze kunnen werken aan hun toegankelijkheid. Voor ons een goede start van de uitwerking van ons project.

 

Waar we ons vooral over verbazen is het kleine aanbod aangepaste rondleidingen. Voor mensen met een visuele beperking zijn er oa het van Gogh museum, van Abbemuseum en beelden aan zee die aangepaste rondleidingen geven. Maar deze rondleidingen zijn op gezette tijden en maximaal 1x per maand. Je moet je van te voren inschrijven en als je geluk hebt is er dan plek bij zo’n rondleiding over een jaar. Maar wat als ik vandaag nar een museum wil?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.