Audiodescriptie

Wij vertellen graag wat je ziet

Audiodescriptie is een manier om kunstvormen zoals theater, opera en dans en mediaproducten zoals film, dvd en televisie toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Maar het wordt ook toegepast bij audiotours in musea of tijdens rondleidingen. Naast de standaardinformatie die bij de werken hoort, krijgt de bezoeker ook levendige beeldbeschrijvingen van de kunstwerken en meestal ook aanwijzingen om de weg te vinden. Daarnaast bieden musea vaak ondersteunende voelelementen aan die blinde en slechtziende bezoekers kunnen aftasten.

Audiodescriptie is een van de specialiteiten van Mikxs. Wij kunnen hierin op verschillende niveaus ondersteunen of het gehele project voor je uitvoeren.

Training

Als iemand een goede beeldbeschrijving krijgt, kan hij zich een beeld vormen van de kunst die te zien is. Het is de basis die iedere museumdocent nodig heeft om mensen met een visuele beperking te kunnen rondleiden. Het geven van een goede beeldbeschrijving is niet iets wat je even doet, daar heb je wel wat tips en trics bij nodig. Bij onze trainingen is dit dan ook een vast onderdeel waar we veel tijd aan besteden. Maar het is ook mogelijk om een specifieke training te boeken waarin het maken van audiodescriptie centraal staat.

Projectondersteuning

Wil je audiodescriptie gaan aanbieden in je museum dan kunnen wij je helpen bij het maken van de beeldbeschrijvingen. Door uitvoerig naar de kunstobjecten te kijken, het lezen van achtergrond informatie die het museum aanlevert en het onderzoeken van de plaats die het werk heeft in het museum; hebben we de basis die nodig is om een goede beeldbeschrijving te maken.

De beeldbeschrijvingen die wij maken kunnen ingezet worden voor verschillende doeleinden. Zo kun je ze ontsluiten in een audiotour of bijvoorbeeld gebruiken als basis voor de instructie aan museumdocenten bij een rondleiding. Maar ze zijn ook heel geschikt om ook zienden mensen anders naar kunst te laten kijken. Uit ervaringen kunnen we wel zeggen dat je meer gaat zien als je een kunstobject bestudeerd om er een audiodescriptie bij te maken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op dan gaan we er graag over in gesprek.

Van tekst naar audio

Wij schrijven de audiodescriptie en leveren die als tekst aan. Maar voor een audiotour moet deze nog wel omgezet worden naar audiobestanden. Je mag dat zelf regelen. Een van onze vaste partners die daarbij kan helpen is Ferry Molenaar. Met zijn oor voor detail helpt hij graag om jouw podcast, audiotour of andere mediaproductie zo goed mogelijk te laten klinken.

Maak kennis met Ferry

Audiodescriptie bij video

We zeiden het al, audiodescriptie is niet alleen nodig om kunst te ervaren. Ook video’s kunnen toegankelijker worden gemaakt voor mensen met een visuele beperking als je er audiodescriptie aan toevoegt. En in een museum worden best vaak video’s aangeboden, maar daarbij wordt de toegankelijkheid nog wel eens vergeten. Ook hierin kunnen wij ondersteunen.

Praktische informatie

Om een video toegankelijk te maken moet je hem voorzien van:

  • Ondertiteling
  • Audiodescriptie
  • Transcript
  • Gebarentaal (optioneel)

We vertellen je er graag meer over!

Neem contact met ons op

Laat het maar aan ons over

Wil je wel aan de slag maar heb je er de tijd of mensen niet voor. Misschien is de projectondersteuning van Mikxs dan iets voor jou.

Wat houdt projectondersteuning in?