Rotterdam Museumdag

Kunst voor de ouderen in Rotterdam

Wij geven kunst weer een plaats in het leven van de ouderen in Rotterdam. Door ze naar het museum te brengen, op bezoek te gaan op locatie of digitaal de kunst in de huiskamers te brengen.

Een klein groepje mensen staat geïnteresseerd naar een groot schilderij te kijken.
Twee dames, waarvan een in een rolstoel, bekijken samen een aantal schilderijen aan een muur.

Binnen de samenwerking van Toegankelijk Museum gaan we aan de slag om verschillende programma’s op te zetten, uit te rollen en een vaste plek te geven in de activiteiten voor ouderen in Rotterdam. We doen dit in een samenwerking met de musea in Rotterdam als ook met verschillende zorgorganisaties. We vertellen je graag meer over de programma’s waar je op kunt aansluiten. Ook hebben we video’s toegevoegd die je kunnen inspireren hoe de programma’s er uit kunnen zien op basis van de laagdrempelige ‘Onvergetelijk’ methode.

Vrijdag museum

Een groep ouderen komt op bezoek in jouw museum. Zij komen aan met groepsvervoer en worden ontvangen met een lekker bakkie met wat lekkers. Daarna wordt er in een rondleiding samen naar kunst gekeken waarmee we herinneringen ophalen en samen de kunst beleven.

Wat moet jij er voor doen?

 • Ruimte maken in je planning
 • Zorgen voor een bakkie met wat lekkers
 • Een rondleiding faciliteren
Bekijk deze video voor inspiratie

Museum voor één dag

Een educator gaat op bezoek in een zorginstelling, buurthuis of ontmoetingsruimte. Zij nemen een koffer mee vol met kunstobjecten en voorbeelden om met de mensen over in gesprek te gaan. Op de locatie wordt de groep ontvangen met een lekker bakkie met wat lekkers. Daarna wordt samen naar kunst gekeken waarmee we herinneringen ophalen en samen de kunst beleven.

Wat moet jij er voor doen?

 • Aanleveren van inhoud voor de belevingskoffer
 • Mogelijke inzet van jouw educatoren, museumgidsen of vrijwilligers

Museum voor de makers

Samen met een groep met ouderen verplaats je je even in de huid van een kunstenaar. In een creatieve workshop krijgen de mensen de gelegenheid om kennis te maken met kunst, door het zelf te maken. Dit kan in het museum plaatsvinden of op een externe locatie.

Wat moet jij doen?

 • Verzorgen van een workshopleider
 • Regelen van de benodigde materialen
 • Indien het museum de locatie is, ontvangst met een bakkie en wat lekkers

Museum voor thuis

Iedereen moet van kunst kunnen genieten, ook als je lekker thuis in je luie stoel zit. Ook voor die mensen willen we kunst uit de Rotterdamse musea toegankelijker maken. Door een deel van de collectie digitaal te ontsluiten kan iedereen de kunst bekijken wanneer zij daar behoefte aan hebben.

Wat moet jij doen?

 • Zorg voor een hoge resolutie foto van het schilderij of object
 • Maak een korte tekst over wat het is
 • Lever indien aanwezig verrijkende materialen zoals video’s of muziek bij
Laat je inspireren door deze video

Wil jij onderdeel zijn van Rotterdam Museumdag?

Daar zijn we super blij mee! Graag gaan we met je in gesprek wat jij voor de ouderen kunt betekenen en beantwoorden we al je vragen. Meld je aan en dan nemen wij contact met je op om alles te regelen.

Ik doe graag mee