Over toegankelijkheid communiceren
Wat vertel je en hoe communiceer je dat?
Je probeert als museum zo toegankelijk mogelijk te zijn. Maar hoe weten bezoekers wat je te bieden hebt? Als je er niet over communiceert, dan weet niemand het. Het is belangrijk dat alles voor iedereen duidelijk is en dus vindbaar op je website. Een pagina ’toegankelijkheid’ kan dus niet ontbreken. Maar wat zet je daar dan op? In Nederland is er een tool ontwikkeld die je hierbij kan helpen.
De toegankelijkheid is samengevat in een set met iconen die de communicatie vereenvoudigen. Door allemaal dezelfde iconen te gebruiken komt er een eenduidige manier van communiceren. Zo weet iedereen altijd wat er wordt bedoeld.
Het algemene icoon voor toegankelijkheid (een poppetje in een cirkel) kan bijvoorbeeld op de homepage geplaatst worden die vervolgens naar de pagina toegankelijkheid leidt. Daaronder wordt er dan een onderscheid gemaakt in verschillende hoofdgroepen:
- Mensen die minder mobiel zijn
- Mensen die blind of slechtziend zijn
- Mensen die doof of slechthorend zijn
- Mensen die prikkelgevoelig zijn

Bij elke hoofdgroep horen toepassingen die weergeven wat er voor extra voorzieningen zijn. Door aan te geven of je deze wel of niet hebt, weet iedereen direct wat er mogelijk is.
Naast de informatie die de iconen al geven kan je dat verder in tekst toelichten. Ook is het mogelijk om naar pagina’s met meer informatie te verwijzen. Zoals bijvoorbeeld speciale rondleidingen, voorbereidende informatie of video’s.
Door gebruik te maken van de toolkit van Accessibility, krijg je handvatten welke informatie je moet vermelden en hoe je die moet weergeven.

De toolkit van Accessibility
De toolkit ‘Communiceren over Toegankelijkheid in de Recreatiebranche’ staat nu online! Deze toolkit is ontwikkeld in samenwerking met partners uit de recreatiebranche, experts en ervaringsdeskundigen. De toolkit helpt organisaties in de recreatiebranche om bezoekers online beter te informeren over de toegankelijkheid van hun locatie. Zodat iedereen zich goed kan voorbereiden op een dag of avond uit. De toolkit is gratis beschikbaar via: www.accessibility.nl/informatiestandaard-recreatiebranche
Wat vind je in de toolkit?
- Een checklist om toegankelijkheidsvoorzieningen overzichtelijk in kaart te brengen
- Praktische tips en voorbeelden
- Een herkenbare symbolenset voor uniforme communicatie
Door de checklist te volgen, weten organisaties welke informatie zij online kunnen delen. Op deze manier creëren we samen herkenbare, eenduidige en betrouwbare toegankelijkheidsinformatie – op elke locatie.
Wil jij met de iconen aan slag?
De iconenset is op initiatief van het overkoepelende netwerk Overleg Amsterdamse Musea (OAM) ontwikkeld door amsterdam&partners. Samen met verschillende belangenorganisaties is er onder meer een basisset symbolen ontwikkeld. Deze set symbolen is uitvoerig getest onder de verschillende doelgroepen en dient als een eerste indicatie en is nadrukkelijk niet bedoeld als keurmerk.