Trainingen
Door het te beleven, gaat het leven
Om een kunst- en cultuurbeleving toegankelijk te maken is het belangrijk dat je weet waar mensen met een visuele en/of auditieve beperking tegenaan lopen. Mikxs biedt verschillende trainingen waarin bewustwording centraal staat.
Je kunt zelf kiezen hoe uitgebreid je de training wilt hebben; variërend van een eerste kennismaking met de doelgroep, tot hoe je ook echt aan de slag gaat. Praktische tips en trics worden afgewisseld met leuke opdrachten. En één ding is zeker, deze trainingen zijn nooit saai.
Kennismaking
1 dagdeel
Het leven is een groot avontuur dat je het meest optimaal kunt beleven als je daar al je zintuigen bij kunt gebruiken. Maar wat als je niet beschikt over alle zintuigen waardoor je niet ten volle kunt genieten? Iemand die blind is, kan geen schilderij bekijken. Of toch wel?
We leggen je in een dagdeel uit wie de doelgroep is en hoe divers de verschillende vormen van slechtziendheid zijn. Daarnaast geven we je handvatten hoe je kunst kan ervaren zonder ernaar te kijken.
Beleving
1 dag
Door het te beleven, gaat het leven, dat hebben we maar al te vaak ervaren. In een dag tijd laten we jou dan ook beleven hoe het is om met een visuele beperking kunst te beleven. De training Kennismaking wordt uitgebreid met een tweede dagdeel waarin je het zelf kunt ervaren.
Met simulatiebrillen op ga je met elkaar beleven hoe het is om minder goed te kunnen zien. Je ervaart zelf welke drempels je tegenkomt en hoe je je weg kan vinden, maar ook hoe je kunst ervaart.
Training
2 dagen
Voor diegenen die echt aan de slag willen in het museum is het belangrijk om te leren hoe je verrijkende middelen in kunt zetten in je museum om de collectie ook voor mensen met een visuele beperking tot een beleving te maken. De basistraining Beleving wordt daarom aangevuld met een tweede dag.
Tijdens de tweede dag ga je aan de slag om te leren welke middelen er zijn en hoe je die in kunt zetten. We geven je tips hoe je mensen kunt begeleiden bij het ontdekken van de kunst zonder er naar te kunnen kijken.
Klant aan het woord
Helma van Rijn (museumdocent) over de 2-daagse training:
Heel erg bedankt voor alle inzichten. Zoals ik al eerder gezegd heb, vond ik de cursus goed in elkaar zitten. Ik vond het heel prettig om uitgebreid alle aspecten voor deze rondleidingen te kunnen behandelen. De kennismaking met de doelgroep, de werkwijze van rondleiden en het nadenken over middelen en mogelijkheden. Binnen deze cursus was het prettig om na de theorie elke keer een praktische oefening te hebben. De cursus is bedoeld om rondleidingen te kunnen geven aan mensen met een visuele beperking. Daarnaast leidde het ook tot reflecteren op mijn eigen werkwijze en handelingen, wat altijd kan helpen om mijn functioneren als rondleider te verbeteren. Tenslotte leidt deze cursus dan ook nog tot een mooi eindproduct voor het museum. Zo levert jouw cursus voor alle partijen een waardevolle bijdrage aan een inclusieve culturele ervaring.
Flip Petri, deelnemer beleving
Vond uitleg door Elvera van Leeuwen van Mikxs over visueel gehandicapten erg interessant en leerzaam.
Eerst werd stilgestaan bij welke vormen van blindheid er zijn (80% blinden ziet wel iets). Wat zij zien werd duidelijk gemaakt door het op krijgen van brillen die ieder een bepaalde soort blindheid duidelijk maakten waardoor je zelf ervoer wat het is om blind te zijn. Vervolgens werd stilgestaan wat de belevingswereld van een blinde is en hoe hier het beste op te anticiperen. Samenvattend erg nuttige basis voor het geven van rondleidingen aan visueel gehandicapten.
Gabrielle Kappelle (museumdocent) over de 2-daagse training:
Ik vond de cursus erg goed. Het boekje is erg nuttig, met informatie over hoe je een rondleiding moet opzetten met allerlei tips en daarbij ook informatie over de soorten oogaandoeningen. Je hebt ons op een prettige positieve manier begeleid bij onze pilot rondleidingen en goede feedback gegeven.
Ik hoop dat je nog veel cursussen geeft in de musea van ons land!