We kunnen het niet vaak genoeg zeggen

Om iets op de juiste manier te kunnen doen voor de doelgroep, heb je ze heel hard nodig. Afgelopen maand zijn we dan ook uitstekend geholpen door alle blinden en slechtzienden die zich opgegeven hadden voor de pilotrondleidingen. De groepen variërend van 2 tot 8 personen met verschillende oogaandoeningen, mochten komen proeven van het nieuwe programma in museum Boijmans Van Beuningen. Na een wervende oproep waarin wij vroegen om kritische mensen die niet bang waren hun mening te geven, kregen we zo’n 60 aanmeldingen van enthousiaste mensen met een oogaandoening die wel mee wilde denken. En dat deden ze ook, vol overgave en met een kritische blik!

De planning omtrent de rondleidingen was nog best een hele klus. 7 gidsen voorzien van groepen van minimaal 4 mensen, en dat twee keer. Aanmelders die na indeling op een bepaalde datum toch niet konden, de griep die soms roet in het eten gooide en begeleiders die toch niet meeliepen als begeleider. Het was een uitdaging, maar we zijn geslaagd. Met nog een paar rondleidingen op stapel, kunnen we nu al terug kijken op een succesvol onderdeel van het project.

We hebben veel nuttige tips en trics gekregen over de rondleiding. Waar de tactiele tekeningen bij een blinden hele goed helpen, zijn ze bij minder slechtzienden een goede aanvulling. Zij hebben weer heel veel baat bij de uitgesneden uitvergrotingen van stukjes uit een schilderij, iets waar een blinde weer helemaal niets mee kan. Vooral de beeldende beschrijvingen en mooie achtergrond verhalen maakte dat iedereen heeft genoten van de rondleidingen. Kritische noten waren er vooral op de fysieke toegankelijkheid. Trappen en ongemarkeerde deuren en obstakels zijn voor deze doelgroep erg vervelend. Er is dus zeker nog een hoop ter verbetering, maar het begin is er in ieder geval.

De komende tijd gaan we werken aan de realisatie en verbeteringen en zullen we in mei het programma definitief toevoegen aan het palet van rondleidingen in het museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.