We staan er niet alleen voor

Vandaag hebben we een klein ronde dansje gedaan. In Apeldoorn in het CODA museum is STUDIO-i gelanceerd; een platform voor inclusieve cultuur. Natuurlijk is dit een initiatief dat wij met open armen ontvangen want ook zij streven naar een museale wereld die toegankelijk is voor iedereen. Het lijkt er op dat het VN verdrag eindelijk zijn invulling begint te krijgen in Nederland. Waar je na de ratificatie maar weinig hoorde over het verdrag, laat de doelgroep zijn stem steeds beter horen. En blijkbaar worden ze gehoord want er ontstaan mooie plannen.

In de zomer van 2017 spraken wij met Anouk Heesbeen, werkzaam bij het Stedelijk museum in Amsterdam en mede initiatief nemer van STUDIO-i. Ze vertelde over de plannen die er waren om een kenniscentrum op te gaan zetten waar alle mooie initiatieven voor een toegankelijke museumwereld samen komen. Uit onze eigen onderzoek naar de aanwezige mogelijkheden bleek ook wel hoe belangrijk zo’n centrum kan zijn. Als je begint met zoeken op het internet vind je bijna niets, maar hoe meer je bekend raakt in de wereld, hoe meer je de weg weet te vinden naar de juiste informatie, organisaties en bedrijven die je erbij kunnen helpen. Als elk museum de weg zou moeten bewandelen als ons om die informatie te verkrijgen, zou geen enkel museum iets doen aan zijn toegankelijkheid. Het kost gewoon weg teveel tijd die er vaak niet is.

Met de komst van het nieuwe platform moet duidelijk zijn voor ieder museum waar Abraham de mosterd haalt. Eén punt waar ze je op weg kunnen helpen met vragen over toegankelijkheid en inclusie. Dit verkleint de zoektocht en daarmee de kans dat musea zich gaan inzetten om ook toegankelijk te zijn. Wij juichen dit toe en hopen dat het op gaat leveren wat de initiatiefnemers voor ogen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.