Week van de toegankelijkheid

7 t/m 11 oktober 2019

Voor de meeste mensen is het heel gewoon: je vrije tijd vul je zelf in, je doet de dingen die je zelf wilt doen. Voor bijna 20 procent van de mensen is dit geen vanzelfsprekendheid. Dit heeft alles te maken met de toegankelijkheid van bijvoorbeeld musea, horeca, sportclubs, attractieparken en natuurgebieden. Die kan beter. Er zijn genoeg voorbeelden waar het al goed gaat! De Week van de toegankelijkheid stond dit jaar daarom in het teken van toegankelijk recreëren en doen wat je zelf wilt.

Omdat wij het hier helemaal mee eens zijn omarmden wij deze week en boden samen met Rotterdam Onbeperkt een zestal toegankelijke stadswandelingen aan. We hadden een wandeling die leuk is voor blinden en slechtzienden, of mensen die eens willen beleven hoe het is om de stad te ontdekken met een zichtbeperking. En een wandeling voor doven waar een gebarentolk bij aanwezig is. Mocht je geen gebaren kennen dan kon je ook mee, de gebarentolk vertaalde en leerde je ook een paar gebaren.


Rotterdam Onbeperkt is een project/programma van de gemeente Rotterdam om invulling te geven aan het VN verdrag voor mensen met een beperking en vraagt aandacht voor toegankelijkheid in de breedste vorm. Deze wandelingen in de week van de toegankelijkheid zijn (mede) mogelijk gemaakt door Rotterdam Onbeperkt.  


We kregen van verschillende deelnemers mooie complimenten:

Ik ben, ondanks het feit dat ik al ongeveer 65 jaar in Rotterdam woon, toch nog nieuwe dingen over de stad te weten gekomen! Raymond vertelde leuke details en jij was behoorlijk attent op hoe je met mensen met een visuele beperking omgaat! Mijn compliment dus aan jullie beiden!

Els Loorbach

Van dit soort initiatieven gaat mijn idealistische hart sneller kloppen! 
Met hartelijke groet,
Jikke Kuiper
Be*tekent graag iets

Dank voor jouw mail en het was zeker voor mij de moeite waard. Gevolg is dat ik met een collega, die doof is, verder ga met de gebarentaal.
Dat vergroot mijn net werk om ook met dove mensen meer te kunnen communiceren.
Met vriendelijke groet,
Pim Zwartjes

Deelneemster Jikke Kuiper maakte ook een mooie blog en tekening over de wandelingen in Rotterdam. Deze hebben wij in het artikel “een Rotterdams gebaar” gepubliceerd op onze website.

De wandelingen zullen voortgezet worden onder de vlag van Stichting Oren en Ogen tekort.